Novosti

Rabljena sedmica

Vode nema, jogurta ne manjka

Nestašica vode i mjere redukcije pritišću jedan dio zemlje, dok se na drugom spremaju za svečano otvaranje preskupog mosta uz program čija cijena nije poznata

Large rabljena

Tuševi bez vode – Istra (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Rat

Drama se, čini se, smiruje, razmjena srpsko-hrvatske, ili hrvatsko-srpske – da se tkogod ne uvrijedi – verbalne artiljerije u povodu hrvatske zabrane srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac pomalo posustaje i, kako sada stoje stvari, neće prerasti u istinski rat, pa se možemo posvetiti životnijim pitanjima, ako je ovdje išta životnije od smrti.

 

Milijuni

A ipak ima i života. Onu luksuzniju verziju godinama je konzumirao Tomislav Tolušić, jedan iz armije bivših ministara u vladi Andreja Plenkovića. Sada je, kako je i red s onima iz armije bivših ministara u vladi Andreja Plenkovića, pod sumnjom istražitelja. Konkretno, njegovim sabranim političkim djelima bavi se Europsko tužiteljstvo u kojem postoji stanoviti stupanj sumnje da je ovaj uspješni hrvatski političar varao na subvencijama za svoju vinariju i OPG Terra Slavonia. Mediji podsjećaju kako je, da bi dobio EU novac, Tolušić morao dokazati da je u stanju pribaviti sredstva za investiciju veću od četiri milijuna kuna. No nije ih stekao bankovnim kreditom, kako je tvrdio nadležnima, nego gotovinom i pozajmicama, uz ostalo i od članova familije koji, navodno, kad su im istražitelji pokucali na vrata nisu uvjerljivo objasnili otkud im 800 tisuća kuna posuđenih Tolušiću. Svakako zabavno otkriće je da mu je 1,8 milijuna kuna posudio anonimni hrvatski poduzetnik iz Njemačke Tomislav Zelić. Kako informira dnevna štampa, Zelić je godinama radio u Mercedesu, imao prosječna primanja i bio solidno nezadovoljan, a onda mu je sinulo napraviti online shop srednje cjenovne kategorije za uređaje i alate za uređenje vrta. Bilo je to prije 15 godina. Desetljeće i pol kasnije, čovjek nema što nema, kažu upućeni. I posuđuje novac bivšim Plenkovićevim ministrima. Sličan put, barem po dužini trajanja, prevalio je i Pavao Vujnovac. Zaposlio se prije 16 godina u PPD-u, tada u vlasništvu njemačke energetske firme, a danas... Danas ga zaustavljaju na carini zbog neprijavljene ogrlice od pola milijuna eura. Desetljeće i pol magično je razdoblje, dovoljno da se od po koječemu skromne osobe postane biće koje posuđuje milijune ministrima i kupuje preskupe ogrlice. Uostalom, probajte.

 

Penzija

Počeli smo sa slutnjom rata, odnosno s ratom u pokušaju između Hrvata i Srba, nastavili s osvrtom na financijski potentne oblike života, sad ćemo o temi u kojoj se dotiču i rat i život: o Plenkoviću i Milanoviću naime. Ljudima politički ratovi nerijetko služe kao glavni izraz živosti. Trenutno iskri i frca oko načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja. Plenkovićev ministar obrane Mario Banožić, navodno, u skladu sa zakonom želi penzionirati Hranja krajem ove godine u kojoj je napunio 60, dok Milanović naglašava da se s Plenkovićem dogovorio drukčije. Odnosno, da je Hranj 2020. godine imenovan na četiri godine i da će odraditi mandat do kraja. Hrvatska će, bez javno artikuliranih dilema, uskoro preći na euro, inflacija opterećuje svakog tko samostalno odlazi u dućan, a vodeći ljudi u zemlji bave se kadroviranjem u Hrvatskoj vojsci čija se društvena uloga većinom svodi na trošenje budžetskog novca. Dobro, Milanović i Plenković i nisu adrese na kojima se treba raspitivati o euru ili inflaciji, samo žao nam je što nemaju malo više osjećaja za ambijent u kojem vode svoje ultravažne ratove.

 

Fešta

Pelješki most je pred otvorenjem. Hrvatske ceste za tu su priliku angažirale opremu firme čiji je suvlasnik svjedočio na suđenju Ivi Sanaderu u postupku Fimi Medija, a cijeli event, najavljen za 26. srpnja, priprema se u zadnji čas, premda se odavno zna kad će most biti gotov, Kinezi su pouzdani graditelji. Portali informiraju kako Vlada čak nije sigurna koliko će fešta koštati, što opet ne čudi, barem je Vlada iskusna u neodgovornom upravljanju javnim novcem, da je drugačije, ne bi toliko ministara otišlo s one strane zakona. Zato se zna da će preko mosta prvi preći Rimac – Nevera, koji hrvatski portali opisuju kao "najmoćniji električni automobil na svijetu". Na mostu će se, bude li sve u redu, "susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića". Robotaksija neće biti, jer ih Rimac automobili još nisu razvili. Kad budu, sigurno ćemo znati. Budu li.

Bit će i kulturnog te zabavnog programa širom Dubrovačko-neretvanske županije, očekuje se dolazak Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, pozvat će Zorana Milanovića, već je pozvana Ursula von der Leyen, čeka se potvrda dolaska. Navodno će se video-porukom oglasiti i kineski premijer, program će režirati Krešimir Dolenčić, a osim dva spomenuta automobila, mostom će toga dana prolaziti samo pješaci. Prometa neće biti "zbog pirotehnike", kako je objašnjeno. I tako ćemo dobiti još jedan hrvatski dernek zbog skupog infrastrukturnog objekta upitne svrhe.

 

Načelnik

Skupoća, čini se, dugo nije brinula Tonija Turčinova, načelnika općine Murter-Kornati, koji je prije nekoliko godina otišao iz HSS-a zbog stranačkih lijevih skretanja, da bi prije nekoliko tjedana postao nacionalna zvijezda zbog svojih bordelskih skretanja. Konzervativni Turčinov spiskao je nešto više od 1500 eura u jednoj austrijskoj javnoj kući, a sad, u tišini, s čvrstom odlukom da ne govori za medije, čeka dolazak Uskoka u općinu.

 

Voda

U Istri su od ponedjeljka počele redukcije vode. Odnosno, "prvi stupanj redukcije vode" ostat će na snazi "do daljnjeg", a uključuje zabranu korištenja vode iz vodoopskrbnog sustava za zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena, upotrebu tuševa na plažama, pranje osobnih automobila, teretnih i vozila javnog prijevoza, pranje ulica i trgova izuzev tržnica i ribarnica te pranje plovnih objekata. Općina Rakovica kod Plitvica uvodi noćne redukcije vode, a iz Hrvatskih voda ne isključuju ni širenje zona redukcije nastavi li se "nepovoljno hidrološko razdoblje". Bar imamo jogurta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više