Novosti

Društvo

Više od polovice ubojstava policije u SAD-u pogrešno klasificirano ili neprijavljeno

Novo istraživanje pokazuje da je u SAD-u između 1980. i 2018. godine više od 55 posto smrtnih slučajeva od policijskog nasilja bilo pogrešno klasificirano ili neprijavljeno, kao i da je 3,5 puta veća vjerojatnost da će crnce ubiti policija u usporedbi prema bijelim Amerikancima

Large rsz george floyd mural pixabayv1

Mural posvećen Georgeu Floydu, žrtvi policijskog nasilja (foto Pixabay)

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Lancet analizirani su podaci o policijskom nasilju sa smrtnim ishodom u periodu od gotovo četrdeset godina. Istraživanje Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington pokazalo je da je u SAD-u između 1980. i 2018. godine više od 55 posto smrtnih slučajeva (preko 17 tisuća ljudi) bilo pogrešno klasificirano ili se nije prijavilo.

Kako prenosi Guardian, istraživanje je također pokazalo da su crnci najugroženija skupina kad je u pitanju umiranje od policijskog nasilja i da je 3,5 puta veća vjerojatnost da će ih ubiti policija naspram bijelih Amerikanaca.

Kako bi u potpunosti razumjeli neprijavljivanje policijskih ubojstava, istraživači su usporedili podatke iz američkog Nacionalnog sustava vitalnih statistika (NVSS), vladine baze podataka, s nevladinim bazama podataka otvorenog koda koje prate policijsku brutalnost. Baze podataka otvorenog koda prikupljaju informacije iz vijesti i zahtjeva za javnim zapisima, evidentirajući tako širi raspon incidenata.

Istraživanje je pokazalo da je baza podataka NVSS-a pogrešno klasificirala više od polovice svih kobnih policijskih susreta koji uključuju crne Amerikance. NVSS je također propustio evidentirati otprilike 50 posto svih smrtnih slučajeva koji uključuju Latinoamerikance.

Istraživači su također primijetili veliki sukob interesa u evidentiranju smrtnih slučajeva koji su posljedica policijskog nasilja. Naime, mrtvozornici su često povezani s policijskim upravama i bivaju obeshrabreni u utvrđivanju da je smrt uzrokovana nasiljem policije. "Ista vlada odgovorna za nasilje odgovorna je i za prijavu", konstatirala je jedna od autorica istraživanja Fablina Sharara.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više