Novosti

Politika

Ambasada SAD-a zanima se za manjinska prava u Hrvatskoj

Predstavnici srpske zajednice Vukovarsko-sremske županije razgovarali su sa delegacijom ambasade SAD-a o stanju ljudskih i manjinskih prava na ovom području kao i situaciji vezanoj uz ljudska prava u celoj Hrvatskoj

Large srbi i amerikanci o ljudskim pravima

Razgovor kod dožupana Jeremića

Na inicijativu predstavnika ambasade SAD-a u Hrvatskoj u sedištu Vukovarsko-sremske županije održan je sastanak predstavnika ambasade sa zamenikom župana iz reda srpske zajednice Srđanom Jeremićem i pravnim savetnikom u Srpskom narodnom veću Jovanom Vlaovićem.

Ispred američke ambasade sastanku je prisustvovala Džordan Pender - službenica u političkom odeljenju u Zagrebu, zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije. Razgovarali su o stanju ljudskih i manjinskih prava na ovom području kao i situaciji vezanoj uz ljudska prava u celoj Hrvatskoj.

- Detaljno sam ih upoznao sa svim zakonima koji štite ljudska i manjinska prava, pre svega odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojima je obuhvaćen najveći deo ovih prava - rekao je Jeremić.

Razgovaralo se i o očuvanju kulturne autonomije, manjinskom obrazovanju, manjinskim medijima, te posebno proporcionalnoj zastupljenosti Srba u javnim službama, te neadekvatnoj primeni takvih propisa u praksi.

Govoreći o stanju na istoku Hrvatske, odnosno unutar samih županijskih službi, Jeremić je istakao korektan odnos, napomenuvši da još uvek ima prostora da se zajedničkim snagama ti odnosi unaprede.

Vlaović je naglasio da je posebna pažnja na sastanku posvećena Erdutskom sporazumu i njegovom značaju za položaj srpske zajednice, posebno u kontekstu što pojedine političke strukture i pravnici danas preispituju potrebu njegove primene. Podsetio je da se radi o međunarodnom sporazumu, koji je po pravnoj snazi iznad domaćih zakona te da takve tvrdnje nemaju pravno uporište.

- Još uvek je na snazi odluka Vlade RH vezana uz organizaciju, status, nadležnost i finansiranje Zajedničkog veća opština i te odluke nikad nisu stavljene van snage - podsetio je Vlaović dodajući da je Erdutski sporazum doneo mir na ovom području, za srpsku zajednicu je od izuzetnog značaja, što je apostrofirano predstavnicima Ambasade, koja je upravo i garant provođenja njegovih pravnih odredbi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više