Novosti

Kronika

Vijenac Zbornaje komande

Svečano obilježena 77. godišnjica Batinske bitke i oslobođenja Baranje od fašizma: Vijenac ispod spomenika u Batini položen je i u ime ruske nogometne reprezentacije

Large 8

Vijenac ruske fudbalske reprezentacije

Prošle subote, u organizaciji predsjednika UABA Beli Manastir Nikole Opačića, u Baranji je svečano obilježena 77. godišnjica Batinske bitke te oslobađanja Baranje i Belog Manastira od fašizma. Dolaskom na spomenik u Batini, učesnici obilježavanja zatekli su jedan vijenac s posvetom ispisanom ruskim jezikom. Na iznenađenje svih, pa i delegacije ruske ambasade, ispostavilo se da je to vijenac ruske nogometne reprezentacije koja je 14. novembra na splitskom Poljudu odigrala utakmicu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Tim povodom položeni su vijenci i cvijeće na Bolmanski spomenik te na partizanske spomenike u Šećerani i Branjinom Vrhu, a potom i na Spomenik palim borcima Crvene armije (CA) u centru Belog Manastira, spomenik na belomanastirskom Partizanskom groblju te na Spomenik "Pobjeda" u Batini.

Na obilježavanju u Batini bili su između ostalih novi generalni konzul Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, predsjednik ZVO Dejan Drakulić, predsjednik SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Baroševčić, predsjednik SUBNOR-a Distrikta Brčko Janko Vuković, potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić te ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko, u pratnji vojnog izaslanika general-majora Genadija Možajeva. U Belom Manastiru okupljenima su se obratili Nikola Opačić i Genadij Možajev, a u Batini Andrej Nesterenko, Jovo Baroševčić i Lazo Đokić, posebno istaknuvši zahvalnost borcima CA i NOVJ koji su poginuli u Batinskoj bici.

U ovogodišnjem obilježavanju učestvovalo je i petnaestak ruskih državljana koji žive u Hrvatskoj, ali i pun autobus, pedesetak članova UABA Borovo u sklopu delegacije ZUABA VSŽ, koju su predvodili Lazo Đokić i Slavko Nedić. Borovčani su prvo posjetili Bolman, gdje su ih uime Općine Jagodnjak domaćinski dočekali prethodni načelnik Stevo Mlinarević i sadašnja načelnica Danijela Mlinarević i gdje su obišli spomenik u selu te spomen-sobu i spomenik Bolmanskoj bici, na kome su polaganjem cvijeća odali počast poginulim borcima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više