Novosti

Kronika

Dan kad je pređen Dunav

Na bačkoj obali Dunava održano je centralno obilježavanje 78. godišnjice Batinske bitke, vođene od 11. do 29. novembra 1944., kad su jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije razbile njemačku utvrđenu odbranu i oslobodile Baranju

Large nedi%c4%87 o batini

Okupljanje na vojvođanskoj strani rijeke (foto Grad Sombor)

Ovih dana navršila se već 78. godišnjica od znamenite Batinske bitke, vođene od 11. do 29. novembra 1944. Uz ogorčene i krvave borbe, jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) forsirale su Dunav, razbile njemačku utvrđenu odbranu na uzvišenju iznad Batine, oslobodile Baranju te stvorile povoljne uslove za napredovanje Crvene armije prema Beču i Budimpešti, dok su jedinice NOVJ izbile na lijevu, baranjsku obalu Drave. Uspomenu na Batinsku bitku u Hrvatskoj čuvaju memorijalni kompleks na lokalitetu Gradac iznad Batine, s monumentalnim spomenikom "Pobjeda" Antuna Augustinčića, te u Srbiji Spomen-muzej s memorijalnim platoom oko njega na bačkoj obali Dunava.

Tim povodom, a u organizaciji predsjednika UABA Beli Manastir Nikole Opačića, u Baranji je obilježena godišnjica te bitke. Prvo su vijenci i cvijeće položeni na Spomenik palim borcima Crvene armije u centru Belog Manastira, pa na spomenik i biste narodnih heroja na belomanastirskom Partizanskom groblju te na Spomenik u Batini.

Prijašnjih godina bilo je uobičajeno da se prvo počast poginulim borcima Crvene armije i NOVJ odaje kod Spomen-muzeja na bačkoj obali Dunava na datum koji simbolizira početak Batinske bitke, a potom i u Baranji na datum vezan za kraj te velike ratne operacije. Ove godine to je učinjeno istog dana, 11. novembra, kad je operacija počela. Stoga su toga dana delegacije UABA-e Beli Manastir i Osijek te ZUABA-e Vukovar (Borovo, Trpinja, Vukovar) vijence položile i na obilježje kod Spomen-muzeja. A tu se, na centralnom obilježavanju godišnjice Batinske bitke, okupilo tristotinjak osoba, među kojim su bili predstavnici Grada Sombora, Vojske Srbije, Ambasade Rusije te delegacije mjesnih, opštinskih, gradskih i pokrajinskog odbora SUBNOR-a iz Bačke, Srema i Banata te Brčkog i Srebrenika (BiH). Uz svečani umjetnički program u izvođenju Mešovitog hora Somborskog pevačkog društva i uz razgledanje stalne postavke te tom prilikom zvanično otvorene izložbe "12. vojvođanska udarna brigada" u Spomen-muzeju, okupljenima su se obratili gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, prvi sekretar Ambasade Rusije Igor Kiselev te Petar Grabež, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Sombor.

- 78 godina posle, mi slavimo istinu i pobedu izvojevane u Batinskoj bici, a to je istina o slobodi koja nije data, već koja je osvajana pedalj po pedalj, ne samo u Batinskoj, već i u drugim slavnim bitkama tokom Drugog svetskog rata, koje su trajale pune četiri godine. To je istina o bojištima, o logorima i zločinima nad narodom koji je umeo da voli i ceni svoju slobodu i brani svoju otadžbinu. To je istina o borbi i žrtvama naših predaka koji su znali ono što i mi danas znamo, a to je da jedino u slobodi i miru jedan grad, jedan narod i država mogu da se grade, razvijaju i napreduju. Ta istina je za naše pretke imala visoku, za neke i najvišu cenu, koja je plaćena krvlju, i upravo zbog toga, ta istina je nama koji smo danas tu, ali i našim potomcima koji će doći posle nas, zavet da je moramo čuvati od zaborava kao najdragocenije porodično blago i biti ponosni na nju! – poručio je gradonačelnik Ratković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više