Novosti

Kronika

Medalje baranjskim antifašistima

Ruski ambasador uručio je odlikovanja Predragu Stojanoviću i Nikoli Opačiću na 76. obljetnica čuvene Batinske bitke, vođene od 11. do 29. novembra 1944. godine, kojom je oslobođena Baranja

Large kronika 7

Pred Spomenikom palim borcima Crvene armije u Belom Manastiru

Ovog mjeseca navršila se već 76. godišnjica od znamenite Batinske bitke, koja je vođena od 11. do 29. novembra 1944. Nakon gotovo 20 dana ogorčenih i krvavih borbi, jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) forsirale su Dunav, razbile njemačku utvrđenu odbranu na uzvišenju iznad Batine, oslobodile Baranju te stvorile povoljne uslove za napredovanje Crvene armije prema Beču i Budimpešti.

Tim povodom, 24. novembra, a u organizaciji predsjednika UABA Beli Manastir Nikole Opačića i uz poštivanje epidemioloških mjera, svečano je obilježena godišnjica te bitke. Prvo su vijenci položeni na Bolmanski spomenik te na partizanske spomenike u Šećerani i Branjinom Vrhu, a potom i na Spomenik palim borcima Crvene armije u centru Belog Manastira, spomenik na belomanastirskom Partizanskom groblju te na Spomenik Crvenoj armiji "Pobjeda" u Batini.

Na obilježavanju su bili Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, Milan Šapić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, te Andrej Nesterenko, novi ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj, u pratnji vojnog izaslanika general-majora Genadija Možajeva i vojne delegacije. Vijence su položili još i Grad Beli Manastir, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Osječko-baranjske županije, belomanastirsko VSNM i GO SDSS-a te GO SDP-a, a u Bolmanu još i Općina Jagodnjak.

Okupljenim uzvanicima na Trgu slobode u Belom Manastiru obratili su se Nikola Opačić i ambasador Andrej Nesterenko, istaknuvši značaj Batinske bitke i zahvalnost borcima Crvene armije i NOVJ koji su u toj bici poginuli. Ambasador Nesterenko tom je prilikom zamjeniku belomanastirskog gradonačelnika iz redova srpske manjine Predragu Stojanoviću i predsjedniku UABA Nikoli Opačiću uručio medalju "U znak sjećanja na heroje Otadžbine", kojom ih je odlikovao ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više