Novosti

Društvo

VIDEO Fašizam opet diže glavu

Sastajemo se da podsjetimo kuda pokreti slični nacizmu i fašizmu mogu odvesti i da podsjetimo kako započinju, što možemo vidjeti danas oko nas. Noseće ideje fašizma i nacizma postojale su prije njih i nažalost nisu nestale s njima, rekao je na obljetnici Kristalne noći Zoran Pusić

Antifašistička liga Hrvatske i Židovska općina Zagreb organizirali su u srijedu obljetnicu sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji iz 1938. godine, na kojoj je istaknuto kako svi 'sastojci' za pripremu sličnih događaja postoje i u današnjem svijetu.

Mržnja prema drugima i drugačijima, njihova dehumanizacija pod utjecajem agresivne nacionalističke propagande, "beskompromisni" klerikalizam i netrpeljivost tamo gdje bi trebalo stajati suosjećanje, istaknuti su kao ti "osnovni sastojci" koji mogu dovesti do događaja poput Kristalne noći, u kojoj je stradalo više od 1300 osoba. 

"Sastajemo se da podsjetimo kuda pokreti slični nacizmu i fašizmu mogu odvesti, ali možda prije svega, da podsjetimo kako ti pokreti počinju. Kako počinju, to možemo vidjeti danas oko nas. Noseće ideje fašizma i nacizma postojale su prije njih i nažalost nisu nestale s njima", istaknuo je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić na skupu.

Upozorio je kako danas u ovom gradu, u državi, u svim zemljama Europske unije, nestaje imunitet koji je postojao nakon Drugog svjetskog rata, a koji je potaknuo grupu hrabrih ljudi da pokušaju napraviti nešto protiv sudbine izbijanja ratova u Europi i stvore europsku zajednicu, dok stvari na koje upozoravaju postaju aktualne. 

Pročitano je pismo koje je djevojčica Marija Singer napisala Ustaškom ravnateljstvu tražeći da iz sabirnog logora puste njenog gluhog oca.

Oko sto okupljenih zapalilo je svjećice na rubu fontane na Trgu žrtava fašizma kao tradicionalni iskaz sjećanja na ovaj dan. Prisutni su bili, između ostalih, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, gradski zastupnici Rada Borić i Vilim Matula, bivša ministrica Vesna Pusić, voditeljica Documente Vesna Teršelič, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever te predstavnici veleposlanstva Australije, Austrije, Belgije, Francuske, Izraela, Norveške, Velike Britanije, Njemačke, Srbije i Nizozemske.

Kristalnu noć, pogrom nad Židovima potaknula je i kao spontane demonstracije organizirala nacistička stranka. Prema službenim podacima, u tim demonstracijama ubijen je, kako je rečeno, 91 Židov, spaljene gotovo sve sinagoge u Njemačkoj i Austriji, porazbijano i opljačkano oko 7500 dućana čiji su vlasnici bili Židovi, a po razbijenom staklu njihovih izloga, taj pogrom je i dobio ime.

Dan prije, židovska djeca su izbačena iz svih osnovnih škola u Njemačkoj, a tijekom noći s 9. na 10. studenog, tisuće Židova napadnuto je u njihovim domovima, premlaćivano, izbačeno na ulicu, a stanovi opljačkani uz nemali broj ubojstava i silovanja.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete vidjeti video i pogledati fotogaleriju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više