Novosti

Društvo

Veselko Gabričević: Očekujemo dodatak

Vlada bi svakako trebala naći financijska sredstva da se Covid-dodatak isplati umirovljenicima, a zasigurno ima i drugih rezervi koje se mogu, kada su umirovljenici u pitanju, aktivirati, kaže predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU)

Large intrigator  mini

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Kako komentirate da umirovljenici u Hrvatskoj ostaju bez cjepiva dok se elita cijepi preko reda?

Javne osobe moraju biti svjesne da su svi njihovi postupci stalno pod lupom javnosti, pa njihovo cijepljenje preko reda izaziva bijes kod umirovljenika, jer se radi o kategoriji najugroženijih građana. Svakome je jasno, što je potpuno normalno, da prioritet moraju imati bolesni i kronični bolesnici.

Kakav je po vama dosadašnji tok cijepljenja te što bi se moglo popraviti s obzirom na smrtnost od Covida-19?

Zasigurno da je u sadašnjoj situaciji najbolje što prije procijepiti velik broj ljudi i tako zaustaviti pandemiju, ali i smrtnost koja najviše pogađa osobe starije životne dobi i kronične bolesnike. Vremena je malo, država ovisi o turističkoj sezoni koja je pred vratima, pa bi bilo dobro razmisliti da se poduzmu mjere za brzi i interventni uvoz cjepiva sa svjetskog tržišta.

Kako riješiti problem da kronični bolesnici teško dolaze do ostalih pretraga?

Liječnici obiteljske medicine uključeni su u proces cijepljenja i logično je da dva posla ne mogu obavljati istovremeno, a i bolnice daju prioritet Covid-bolesnicima, što ih dodatno opterećuje. Trebalo bi uvesti prekovremeni rad, ali se on mora platiti, jer svi znamo da je zdravstvo opterećeno dugovima.

Što očekujete od najavljene isplate Covid-dodatka od 150 eura za umirovljenike s najnižim mirovinama do 2710 kuna?

Vlada bi svakako trebala naći financijska sredstva da se Covid-dodatak isplati umirovljenicima. Oni će taj novac potrošiti čim ga dobiju i u državnu blagajnu vratiti 25 posto kroz PDV, a zasigurno ima i drugih rezervi koje se mogu, kada su umirovljenici u pitanju, aktivirati. Oni koji su stvarali ovu državu i podnose najveći teret korona-krize ne smiju biti trošak Vladi, koja se mora ugledati na druge države u okruženju i u EU te vidjeti kako se one odnose prema umirovljenicima. Realno je očekivati, bez obzira na poteškoće u gospodarstvu, da se Covid-dodatak isplati umirovljenicima.

Što mislite o novoosnovanoj Komisiji za istraživanje zloupotreba cjepiva?

Već odavno je poznata činjenica da se pribjegava komisijama kada nemate ili ne želite imati pravi odgovor na problem. Očekujem da poluči rezultat kao i sve dosadašnje komisije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više