Novosti

Politika

Vazdušna pijaca

Vukovar je dobio novi objekat gradske pijace vredan 22,6 miliona kuna, dok nasuprot tog velelepnog zdanja stoji derutna zgrada neobnovljene vukovarske Osnovne škole Nikole Andrića

21l8ei5hvwskbbnpe7mqxfcqhd5

Nova pijaca u Vukovaru (foto vukovar.hr)

Vukovar je dobio novi objekat gradske pijace vredan 22,6 miliona kuna. Svečano su ga otvorili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je tom prilikom istakao kako je reč ‘o istorijskom trenutku za grad Vukovar koji ima viševekovnu tradiciju trgovačkog i lučkog grada’ i kako će ‘ovaj moderni objekat podići kvalitet života građana te vratiti život u grad’. Pre službenog otvorenja, gradonačelnik Penava, ministarka Žalac i Tomislav Petric, direktor Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a, potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava kojim se ‘retroaktivno finansira izgradnja pijace’, a u okviru Intervencijskog plana sufinansiranog sredstvima EU-fondova u vrednosti od 85 posto iznosa. Uložena sredstva će tako biti vraćena Gradu Vukovaru, a još deo sredstava obezbeđen je kroz Fond za regionalni razvoj.

- Umesto tih 15 posto, nova pijaca će Grad Vukovar koštati tri posto - rekla je ministrica Žalac dodajući kako Ministarstvo, zajednički s lokalnom i regionalnom samoupravom, ‘radi na prioritetima razvoja’.

No kad je reč o prioritetima, gradski većnik SDP-a Darko Buljan smatra da su oni trebali biti drugačije posloženi. Nezadovoljstvo je izrazio transparentom s fotografijama velelepnog zdanja nove pijace uz natpis ‘Ima se, može se’ zato što nasuprot pijaci stoji derutna zgrada neobnovljene vukovarske Osnovne škole Nikole Andrića. I novinare je zanimalo hoće li vraćena sredstva biti uložena u obnovu ove škole, na šta je Penava ponovio kako se čeka odluka vezana uz nadležnost nad školama, dok s druge strane najavljuje izgradnju nove zgrade srednje Ekonomske škole u Vukovaru. ‘I nad Ekonomskom školom ingerenciju ima Vukovarsko-sremska županija’, podsećaju iz SDP-a i poručuju gradonačelniku da ‘u njegove argumente za neobnavljanje škole Nikole Andrića više niko ne veruje’.

Buljanu se pridružio i Dejan Gemeri iz Foruma mladih SDP-a nezadovoljan što gradonačelnik ne želi izdvojiti 1,2 miliona kuna za sufinanciranje prevoza studenata dok se istovremeno ‘grade kule u vazduhu’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više