Novosti

Politika

Vatreni čitatelj

Protiv Dražena Keleminca, najvatrenijeg pratitelja tjednika Novosti i predsjednika proustaške Autohtone Hrvatske stranke prava, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo je optužnicu. Optužen je za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju

Ijx312ztjwfzf76euwg79mqoj90

Dražen Keleminec pali primjerak tjednika 'Novosti' (foto Nenad Jovanović)

Protiv Dražena Keleminca, najvatrenijeg pratitelja tjednika Novosti i predsjednika proustaške Autohtone Hrvatske stranke prava, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo je optužnicu. Keleminec je optužen za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju sukladno Kaznenom zakonu zbog postupanja u Srbu tokom obilježavanja Dana ustanka, 26. srpnja 2015. godine.

Kaznenu prijavu protiv Keleminca zbog prijetnje koja je glasila ‘Zato poručujem Miloradu Pupovcu da zapamti moje riječi – ovo mu je zadnja proslava u Srbu’ podigao je sam Pupovac, koji je tada bio podpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik.

Prilikom obilježavanja Dana ustanka 2015. godine, podsjećamo, A-HSP je organizirao kontraskup, a njihovi pobornici glasno su uzvikivali ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Iduće godine Keleminčev A-HSP okupirao je javnu površinu uz antifašistički spomenik još deset dana prije obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske, s namjerom da spriječi komemorativno okupljanje u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. Policija je, u konačnici, Keleminčev šator s ustaškom zastavom i pripadajućom opremom za kampiranje, ali i ukupno osam Keleminčevih istomišljenika, odstranila i privela. Otprilike 50 članova Keleminčeve proustaške stranke prosvjedovalo je i ove godine u Donjem Srbu.

Zbog novijeg huškanja na mržnju, onog prošlomjesečnog, tijekom kojeg je Keleminec spaljivao primjerke tjednika Novosti u samom centru Zagreba bodren ustaškim pozdravima i ikonografijom, kao i prijetnji što ih je u dva navrata upućivao ispred redakcije Novosti, odnosno ureda Srpskog narodnog vijeća, nadležno državno odvjetništvo protiv njega još uvijek provodi postupanje.

Spaljivanje Novosti, ali i brojne prijetnji koje su protekli mjesec pristigle na adresu redakcije, Međunarodna federacija novinara (IFJ) prijavila je platformi Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i sigurnosti novinara. Slučaj je uvršten u bazu Media Freedom Alerts. Na poticaj Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, Međunarodna federacija novinara također je upozorila platformu Vijeća Europe da su novinari i novinarke Novosti izloženi brojnim prijetnjama, uključujući i prijetnje smrću.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više