Novosti

Kronika

Ugostili Kiševića

Ilirska dvorana u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta na književno-pjesničkoj večeri na kojoj gostovao poznati pjesnik i glumac Enes Kišević

Large 5

Tatjana Basar, Milan Lapčić i Enes Kišević

Ilirska dvorana u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta na književno-pjesničkoj večeri na kojoj gostovao poznati pjesnik i glumac Enes Kišević. Ovaj događaj zajednički su organizirali Gradska knjižnica Karlovac i karlovački pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Kišević i Karlovac su na neki način povezani rijekama. Karlovac ih ima četiri, a za pjesnika su važne tri: na Uni se rodio, na Sani odrastao, a na Savi sada živi. Enis je rođen 1. maja 1947. godine u Bosanskoj Krupi, a put ga je zbog očevog posla vodio u mnoge gradove Bosanske Krajine.

- Živjeli smo u bogatom siromaštvu, ništa nismo imali, a imali smo sve. Nije bilo onih stvari koje danas poznajemo - kazao je poeta o svom djetinjstvu. Pjesništvo je zavolio zahvaljujući velikom Branku Miljkoviću. Rekao je i da je fasciniran Nikolom Teslom koji je za Kiševića "nakon Isusa najveći čovjek koji je hodao ovim svijetom". Tesli je posvetio i svoj Sonetski vijenac, kojeg je u cijelosti izgovorio i dobio veliki pljesak. Sonetski vijenac je pisao na hrvatskom i engleskom jeziku, neprekidno punih 15 dana. Izaći će ove godine kao pjesnikov dar naučniku.

Organizatori su Kiševiću poklonili kraći recital nekolicine karlovačkih pjesnika-amatera. Poseban dar posjetiocima je bio nastup primadone, sopranistice Radmile Bocek koja je otpjevala tri poznate talijanske kancone, a na pijaninu ju je pratio karlovački profesor Ognjen Gravora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više