Novosti

Politika

U iščekivanju presude

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove objavio je da će obrana Ratka Mladića, koji je nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, moći iznijeti žalbu 16. i 17. lipnja

4sej1b2qa4tnv2egbkagc6847go

Ratko Mladić

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) – institucija koja je naslijedila sud u Hagu – objavio je u ponedjeljak da će obrana Ratka Mladića moći iznijeti žalbu 16. i 17. lipnja. Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske je u studenom 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, uključujući genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine, teroriziranje Sarajlija granatiranjem i snajperima te uzimanje pripadnika mirovnih snaga za taoce. Obrana je žalbu trebala izložiti u ožujku, no Mladić je morao na operaciju crijevnog polipa; liječnici kažu da se dobro oporavlja te će uskoro biti spreman za nastavak suđenja. Nepravomoćno osuđeni zločinac u Hagu je, inače, pretrpio jedan srčani i dva moždana udara.

Proces Mladiću obilježilo je nekoliko kontroverzi. Kao i Karadžić, oslobođen je optužbi za genocid u ostalim općinama u BiH, ni njegova presuda ne spominje ulogu Srbije, a sudac Jean Claude Antonetti na zahtjev obrane iz žalbenog je postupka zbog navodne pristranosti isključio suce Theodora Merona, Carmela Agiusa i Liua Daquna. Žalbenim vijećem sada predsjeda sutkinja Prisca Matimba Nyambe, koja je izrazila sumnju da se u Srebrenici dogodio genocid, zbog čega su predstavnici žrtava zabrinuti za drugostupanjsku presudu.

Velik dio javnosti u Srbiji i Republici Srpskoj odbacuje Mladićevu krivnju, a spomenimo i da ga je televizija Hepi 2018. telefonski pozvala u program gdje je pozdravio gledatelje riječima ‘Ljubi vas deda Ratko’. U reakcijama na prvostupanjsku presudu, veći dio establišmenta RS-a predvođen Miloradom Dodikom je Mladića nazvao ‘herojem i patriotom’, premda će kao najherojskiji čin dede Ratka ostati masakr više od osam hiljada nenaoružanih Bošnjaka. Nijedan jugoslavenski narod nema problema s obožavanjem ratnih zločinaca i ubojica, no s obzirom na razmjere pokolja u Srebrenici, takav je stav srpskih političara u BiH naročito odiozan i destruktivan po sam srpski narod te njegove odnose s ostalima. Izricanje pravomoćne presude očekuje se do kraja godine.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više