Novosti

Društvo

U ime cinkanja

S obzirom na to da su prešutjeli više upita koje smo poslali u posljednja dva mjeseca, sve je izlišniji oprez prilikom konstatacije da Vlada nije sklona tek pukom toleriranju ponašanja državnih službenika, već izravno potiče svoje birokrate u misiji isljeđivanja novinara u ime Željke Markić

Yvr0w73y2pzl6wfl76zj7zzn45e

Željka Markić i Jadranka Žarković-Pečenković (foto Žarko Bašić/PIXSELL i Anto Magzan/PIXSELL)

S obzirom na to da su prešutjeli više naših upita koje smo poslali u posljednja dva mjeseca, sve je izlišniji oprez prilikom konstatacije da Vlada nije sklona tek pukom toleriranju ponašanja državnih službenika, već izravno potiče svoje birokrate u misiji isljeđivanja novinara u ime Željke Markić. Nakon što su ‘Novosti’ objavile da je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković slala naše upite na e-mail adresu udruge U ime obitelji, tražili smo od nadležnog Ministarstva obrazovanja i vlade Andreja Plenkovića da se očituju o ponašanju ravnateljice, pitajući sasvim konkretno hoće li na bilo koji način biti sankcionirana.

Odgovor je izostao nakon šest naših uzastopnih mailova. Sadržaj upita ‘Novosti’, koje je ravnateljica davala na uvid Željki Markić, bavio se prošlogodišnjom konferencijom udruge UIO. Budući da ju je Agencija uvrstila u sustav stručnog usavršavanja prosvjetnih radnika u javnim školama, domovima i vrtićima, istraživali smo pod kojim uvjetima i na koji način Republika Hrvatska u sustav obrazovanja propušta mrzilačku agendu domaćih ultrakonzervativaca. U dva dana trajanja konferencije profesori, učitelji, ravnatelji i odgajatelji imali su prilike čuti kako ‘međunarodni stručnjaci’ za obrazovanje relativiziraju nasilje nad ženama, opisuju gej osobe kao bolesnike, dajući usput savjete za teokratizaciju prosvjetnog sadržaja. Ravnateljica se pred medijima i pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova branila lažnim tvrdnjama Željke Markić kako je opisani sadržaj predavanja izmišljotina zlonamjernih novinara, prebacujući pritom odgovornost na Ministarstvo obrazovanja, koje ‘kreira obrazovnu politiku i odobrava programe stručnog usavršavanja’.

Nakon što smo od Agencije dobili presliku njihove komunikacije s UIO-om, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, ispostavilo se da je ravnateljica u isto vrijeme brifirala ovu udrugu sa sadržajem našeg istraživanja.

Kada nakon eventualne upravne tužbe dobijemo i traženu komunikaciju između Ministarstva i UIO-a koja nam zasad nije dostavljena, doznat ćemo je li se Vlada samo ograničila na poticanje nedopustivog ponašanja činovnika ili su i oni proaktivni drukerski servis Željke Markić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više