Novosti

Društvo

Kako je Jadranka Žarković cinkarila Novosti Željki Markić

Ne samo da je Milanovićeva savjetnica Jadranka Žarković prije četiri godine kao ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje odobrila pokroviteljstvo skupu u organizaciji U ime obitelji, nego je toj ultrakonzervativnoj udruzi proslijedila pitanja koja su Novosti uputila Agenciji o puštanju fundamentalističke propagande u javno obrazovanje

Jadranka Žarković, svježe imenovana savjetnica za obrazovanje u uredu predsjednika Zorana Milanovića, prije četiri godine je kao ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) izrazila ‘veliko zadovoljstvo‘ prilikom odobravanja pokroviteljstva ultrakonzervativnom skupu ‘Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti‘ koji je za profesore javnih škola organizirala udruga U ime obitelji.

Nakon što su Novosti upozorile Agenciju na homofobna, nadriznanstvena i uvredljiva izlaganja koja smo čuli na toj konferenciji, spomenuta se državna institucija pokušala ograditi od skupa koristeći ‘argumente‘ Željke Markić. Umjesto odlučne reakcije, uslijedio je nezapamćeni potez Agencije: Žarković je proslijedila naše upite udruzi U ime obitelji u kojima smo nastojali utvrditi tko je odgovoran za puštanje fundamentalističke propagande u sustav javnog obrazovanja. ()

To je, u najkraćem, sukus priče čiji dijelovi zadnjih dana uzrokuju sve brojnije kritike civilnog društva i političara s lijevoga centra na račun ovog konkretnog Milanovićevog imenovanja. Zasad je najoštrije reagirao Zagreb Pride, poručujući predsjedniku da je izgubio njihovo povjerenje. ‘Prepuštanjem takvog značajnog mjesta osobi koja je dokazano saveznica desnog klerikalnog pokreta, pokazuje ne samo da ne možemo računati na to da će braniti demokratske vrijednosti i ljudska prava, već da ćemo i nakon istrpljenog mandata Grabar-Kitarović i dalje bivati prevareni i ostavljeni na cjedilu od strane hrvatskih političara’, istaknuli su iz Zagreb Pridea. Izjave su danas dali zastupnici SDP-a Sabina Glasnovac i Peđa Grbin, izražavajući skepsu ovakvim predsjednikovim odabirom. Prije nekoliko dana oglasio se i Milanović, rekavši da njegova savjetnica nije ‘sponzorirala‘ određene sporne skupove.

Istina je, međutim, da je u travnju 2016. godine upravo Žarković osobno odobrila pokroviteljstvo dvodnevnom skupu koji je preko Agencije uvršten u sustav stručnog usavršavanja učitelja i profesora iz javnih škola. Pokazuje to komunikacija između Agencije i udruge U ime obitelji koju smo dobili 2017. godine temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama. U jednom od devet mailova koji su nam dostavljeni, zahtjev za pokroviteljstvom Žarković je dobila od Marija Živkovića, oca Željke Markić i predsjednika udruge Obiteljski centar. Drugi, pak, mail pokazuje da je ravnateljica prihvatila pokroviteljstvo s ‘velikim zadovoljstvom‘, izražavajući vjerovanje da će ovaj skup ‘pružiti priliku za razmjenu iskustava brojnih stručnjaka o temi odgoja djece i mladih u multikulturalnom i sekularnom okruženju, posebno danas kada smo kao roditelji i društvo suočeni s brojnim izazovima u odgoju djece i mladih‘.

Odlaskom na konferenciju Novosti su se uvjerile da je sadržaj toga skupa bio upravo onakav kakav se mogao očekivati od udruge U ime obitelji: profesori, učitelji, ravnatelji i odgajatelji imali su prilike čuti kako ‘međunarodni stručnjaci‘ za obrazovanje relativiziraju nasilje nad ženama, opisuju gej osobe kao pervertite, dajući usput savjete za teokratizaciju prosvjetnog sadržaja.

Dijelovi našeg teksta ‘Vjerska polucija‘, u kojem su citirani najgori istupi službenih predavača, završili su na koncu u specijalnom izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Ona je u opsežnom dokumentu, pozivajući se na medijske napise, utvrdila postojanje niza antiznanstvenih, iskrivljenih, selektivnih, diskriminatornih, protuzakonitih i protuustavnih izjava.

Kao najodgovorniju instituciju prozvala je Agenciju na čelu sa Žarković ‘koja nije ponudila dokaze kojima bi otklonila sumnju na pojavnost diskriminacijskih elemenata na konferenciji, a udruga koja je organizirala konferenciju sama je potvrdila da je dio medijskih napisa vjerodostojan kroz vlastite medijske objave i svoje očitovanje‘. Zabrinjavajućim je ocijenila ograđivanje Agencije prema kojem nije bila upućena u sadržaj stručnog usavršavanja, jer je riječ o događaju ‘za čije organiziranje i provođenje je nadležna sukladno Zakonu o Agenciji za odgoj i obrazovanje‘.

‘Nadamo se da dopis pravobraniteljice nije izazvao velike probleme za rad Agencije. U slučaju bilo kakvih daljnjih pojašnjenja ili neugodnosti s pravobraniteljicom, slobodno nam se obratite’, poručila je Željka Markić u mailu koji je poslala Žarković.

Nakon što su Novosti u nekoliko opširnih mailova zatražile detaljno očitovanje Agencije, Žarković je naša pitanja i konstatacije proslijedila u siječnju 2017. godine udruzi U ime obitelji, uz napomenu da na njih ‘ne trebaju odgovarati’. Iz toga se nametnuo zaključak da ih je samo nastojala upozoriti tko ih i na koji način istražuje. Budući da se radi o rijetko skandaloznom odnosu jedne institucije prema medijima, Vladu Andreja Plenkovića pitali smo tada hoće li ravnateljica Žarković biti sankcionirana.

Iz Ministarstva obrazovanja, koji je uz Ured predsjednice i Agenciju bio pokrovitelj te iste konferencije, odgovorili su tek nakon desetog upita, pozivajući nas da se javimo Agenciji i njezinoj ravnateljici. Odgovor na potonje očitovanje nikada nismo dobili.

Na koncu je, putem maila, šefica U ime obitelji izrazila zahvalnost ravnateljici AZOO-a za prihvaćanje pokroviteljstva nad ovim događajem, izražavajući nadu da će konferencija i dogodine biti uvrštena u sustav stručnog usavršavanja. Želja se Željki Markić, međutim, nije ispunila. Suočeni s medijskim pritiskom, iz Agencije i Ministarstva uskratili su mogućnost suradnje na novom skupu koji je pokrivao i problem pornografije među mladima.

Prije nekoliko dana o Milanovićevoj savjetnici oglasila se i Snježana Koren, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica Stručne radne skupine za povijest. U izjavi za portal Telegram rekla je da je Žarković opstruirala kurikularnu reformu upornim nečinjenjem još 2016. godine. Dolaskom HDZ-a i Mosta na vlast Agencija se dobrano adaptirala njihovoj agendi - podrivanju svega što je predloženo za vrijeme njihovih prethodnika. Reforma je inicirana tijekom mandata Zorana Milanovića, kad je i Žarković imenovana na čelo Agencije. Tamo je ostala i po dolasku HDZ-a na vlast.

Koncem 2018. osobno je postavila višu savjetnicu Agencije Marijanu Marinović na poziciju koordinatorice radne skupine za doradu prijedloga kurikuluma povijesti. Marinović je imenovana iako je nesuvislo, iz krajnje desnih pozicija, u prošlosti napadala dijelove reforme. Na poziv Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, 2016. godine napisala je stručni osvrt na prijedlog kurikuluma povijesti. Optužila je autore za unošenje ‘marksističko dijalektičko-materijalističke matrice‘ u reformu. Kreatori dokumenta odgovorili su na osvrt, predbacujući Marinović ‘prešućivanje, iskrivljavanje, selektivni pristup materiji te ideološko etiketiranje bez argumenata i dokaza‘. U njihovom odgovoru utvrđeno je da Marinović manipulira sadržajem prijedloga reforme i tobože sporne literature, izostavlja rečenice i ubacuje riječi koje odgovaraju njenim stavovima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više