Novosti

Politika

Novi vrtići umjesto novčanih naknada

Mjera "roditelj odgojitelj", koju je donijela bivša Bandićeva vlast, bila je fiskalno neodrživa, ali i neustavna i nepravedna jer je ženama branila sudjelovanje na tržištu rada, a ovogodišnje uštede od 160 milijuna kuna usmjerit će se na nove vrtićke kapacitete, kazala je Danijela Dolenec

Large vrtic

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Visoki upravni sud potvrdio je zakonitost odluke Grada Zagreba kojom se od 1. aprila na iznos minimalne plaće u RH smanjuju novčana primanja za ukupno 5380 korisnika novčane pomoći iz kategorije roditelj odgojitelj, čime je odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, koje su se žalile na nezakonitost te odluke, koju je lanjskog rujna odlukom o novčanoj naknadi donijela Skupština Grada Zagreba.

Također, sudskom odlukom naknada će se dodatno smanjiti od 1. srpnja na iznos od 50 posto minimalne plaće, dok će se od listopada ukinuti korisnicima čije najmlađe dijete ima navršenih sedam godina života, a ostalima naknada prestaje kad im dijete navrši sedam godina. Sud je ocijenio da su mjere ”usmjerene na edukaciju i potporu za zapošljavanje odnosno samozapošljavanje dostatne za uspostavu ravnoteže između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporene odluke”, ali i da je ”proširenje kapaciteta gradskih vrtića najvažnija kompenzacijska mjera”.

Prema riječima gradonačelnikove zamjenice Danijele Dolenec, iz mjere, na koju je do danas potrošeno 2,4 milijarde kuna i samo lani 520 milijuna kuna, u listopadu će izaći oko 55 posto korisnika. Dolenec je također kazala da je mjera "roditelj odgojitelj" koju je donijela bivša Bandićeva vlast bila fiskalno neodrživa, ali i neustavna i nepravedna jer je ženama branila sudjelovanje na tržištu rada. Ovogodišnje uštede od 160 milijuna kuna, usmjerit će se dakle na nove vrtićke kapacitete.

Očekivano, najviše povika na ovakvu odluku stiglo je iz tabora notorne udruge U ime obitelji i njezine predsjednice Željke Markić, koja smatra da Visoki upravni sud nije obavio svoj posao i osigurao zakonsku zaštitu obitelji koje se brinu o 20 tisuća djece u Zagrebu. Predsjednica Udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko kazala je pak da će preko pola korisnica koje u rujnu ostanu bez novčane naknade, postati veliki problem za tržište rada i socijalni sustav. Udruge su najavile i da će zatražiti pravnu zaštitu na Ustavnom sudu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više