Novosti

Kronika

Tu se slučajno rodio Tesla

Obnova ličke crkve Svetog Petra i Pavla: Majka naučnika porodila se u zaprežnim kolima ispred crkve u Štikadi kraj Lovinca

U organizaciji zamjenice načelnika općine Lovinac Branke Veselinović, prije mjesec dana organizirana je akcija uređenja crkve Svetog Petra i Pavla u selu Štikada. Crkva Svetog Petra i Pavla je jedna od nekoliko hramova SPC-a koje su preuzete od drugih naroda. Ne može se sa sigurnošću navesti datum njene izgradnje, ali mještani ovog dijela Like je zovu ‘Grčka crkva’ što govori o njenom porijeklu te da pripada srednjevjekovnom razdoblju. Srušena je u Drugom svjetskom ratu. Ono što je široj javnosti gotovo nepoznato je podatak da je ispred ove crkve slučajno rođen i Nikola Tesla.

- Moj čuveni imenjak, što se malo zna, nije ni rođen u Smiljanu, već u zaprežnim kolima - kaže Nikola Tesla iz Velike Moštanice. Naime, kada je naučnikov otac, prota Milutin, vozio njegovu majku, protinicu Đuku da se porodi, išli su zaprežnim kolima. Taman što su prošli Gračac i stigli do crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Štikadi, protinicu su strefili trudovi. Tu se i porodila, u zaprežnim kolima, a Milutin je produžio do Smiljana, gdje je sina upisao u knjigu rođenih. Da priča o imenjaku bude još interesantnija, i ovaj Tesla ima veze sa strujom. Naime, iako sada radi kao vozač, završio je saobraćajnu školu, ali i elektrosmjer u srednjoj školi u Ličkom Osiku.

Igrom slučaja ili ne, baš oko Teslinog 161. rođendana u Štikadi su počeli i radovi na kompletnoj obnovi ovog svetog hrama koji se nalazi na samom putu između Lovinca i Gračaca. Dva dana kasnije, na sam Petrovdan, nakon 70 godina koliko je ova crkva bila zarasla u korov, ponovo je služena arhijerejska liturgija.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske za obnovu ove svetinje je u 2015. godini osiguralo 80.000, a 2016. godine 100.000 kuna. S ovim je ovaj hram ušao u program obnove i očekuje se da brzo dobije novo ruho. Ovo je zasigurno veliki događaj za Srbe sa područja općine Lovinac, a Branka Veselinović ne krije zadovoljstvo s učinjenim te najavljuje da će se i budućnosti uporno raditi na ovakvim projektima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više