Novosti

Kultura

"Tри прaсeтa" у Вукoвaру

Глумци бeoгрaдскoг пoзoриштa Вeлики мaли принц нaсмejaли су у вукoвaрскoм Српскoм дoму 400 дeцe кoja вртићe пoхaђajу нa српскoм jeзику и ћириличнoм писму

Large informator  tri praseta  %c4%87irilica

Beogradski glumci na sceni

Petero glumaca srpskog Pozorišta Veliki mali princ iz Beograda, izvođenjem predstave "Tri praseta" u vukovarskom Srpskom domu, nasmejalo je dobro poznatom pričom gotovo 400 dece predškolskog uzrasta, koja vrtiće pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

- Zajedničko veće opština Vukovar svoje delatnosti u poslednje vreme usmerilo je prema najmlađima, pa je to iniciralo i današnju predstavu za nekoliko stotina mališana, koji su istu mogli da prate u dva termina - rekao je u ime organizatora predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Veljko Maksić. Priča o tri praseta prati odrastanje brojnih generacija, svakako je neiscrpna i jedna od popularnijih tema u animiranim filmovima ili predstavama. Ekipa mlađe generacije glumaca znala je kako mališane nasmejati, ali i potaknuti na razmišljanje o ispravnosti prioriteta te solidarnosti.

- Deca će imati priliku da uživaju, da se razvesele i dobro zabave – rekao je pred početak predstave Maksić. Glumica Anastasija Tošić objasnila je da se radi o veseloj predstavi interaktivnog karaktera.

- U pozorištu sam aktivna tri godine i moram priznati da uživam u izvođenju predstava za decu. Veoma vole ovu bajku, a izvođenje im je zanimljivo. U početku smo mislili da će Vuk odneti pobedu kao glavni lik, ali deca se sve više solidarišu s nama prasićima i funkcionišemo kao tim - rekla je mlada beogradska glumica. Bila je u ulozi Rileta, najmlađeg praseta koje voli nestašluke, pa tako da pravi gluposti na sceni, ali na kraju, od starijeg brata, nauči lekciju kako da prolazi kroz život.

- Deca su apsolutno posvećena gledanju i rado učestvuju. Žele da nauče, čak i nakon predstave dolaze, pitaju me zašto nisam slušala brata, koji me je upozoravao. Najviše vole poznate bajke ali i neke nove, moderne, ne toliko popularne – govorila je o iskustvima rada s decom Tošićeva. Glumica smatra da je u vremenu digitalizacije i hiperprodukciji različitih sadržaja, decu važno voditi u pozorište prvenstveno zbog razvijanja mašte

- Uvek je lepše da nešto vizualizujemo. Prisutan je i kontakt, kako bi osvestili decu da nisu sami, da nisu telefoni jedino što imamo, da je tehnologija nešto prolazno, da bajke postoje godinama i uvek će postajati - poručila je glumica Pozorišta "Veliki mali princ".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više