Novosti

Preporuke: izložbe

Tri fokusa objektiva

Tri nove foto izložbe donose tri snažna autorska pristupa i umjetnička rukopisa. Duška Boban tematizira osamljenost u vrijeme epidemije, SofijaSilvia bavi se dinamičnim odnosom "prirode" i "društva", a Nina Đurđević okreće objektiv prema samoj sebi i hrabro govori o traumama

Duška Boban: Zrno-19 (Galerija Prozori, Zagreb)

U gotovo proljetnoj atmosferi pred mnogobrojnom i zainteresiranom publikom splitska umjetnica i aktivistica Duška Boban otvorila je izložbu u Galeriji Prozori koja djeluje u sklopu Knjižnice S. S. Kranjčevića na zagrebačkoj Peščenici. Umjetnica je iz arhive analognih fotografija izdvojila kadrove splitske arhitekture i krajolika u kojima su skriveni likovi čovjeka. Kroz blow-up metodu autorica ističe krajolik, ali u njemu pokazuje ljude za vrijeme samotnih aktivnosti u prirodi uvjetovanih karantenom. Pritom je umjetnica pozvala i širu publiku da reagira na njezine fotografije i osmisli neku od priča, odnosno da njezinim fotografijama dodaju misli, dijaloge ili situaciju, koje mogu poslati na e-mail zrno.grain19@gmail.com Izložba jasno tematizira životnu svakodnevicu protekle godine u kojoj smo iznova otkrili prirodu, ali i pokidali brojne društvene veze. Traženjem detalja na tim fotografijama veoma često tražimo i svoj smisao u zajedničkom krajoliku i vremenu.

 

SofijaSilvia: Equilibrium (MSU, Zagreb)

Umjetnica Silvija Potočki, odnosno SofijaSilvia, umjetničkoj publici bila je poznata prije svega po svom ciklusu fotografija "Tihi otoci, Brijuni" koji je proizašao iz istraživanja tog prostora kompleksne povijesti. Nakon godina izlagačke pauze napokon u Zagrebu imamo priliku vidjeti njezinu novu fotografsku izložbu. Izložba se otvara 19. ožujka u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a objedinit će radove iz nekoliko njenih ciklusa nastalih između 2004. i 2019. godine, a tim se ciklusima prema riječima kustosice izložbe Lejle Topić ukida dualistička podjela svijeta na "prirodu" i "kulturu". Tako se ova autorica na početku novog stoljeća zapravo opire antropocentričnoj logici društva. Na izložbi stoga očekujemo prikaz dinamičnog odnosa "prirode" i "društva", odnosno dokidanja ideje lažnog dualiteta prirodnog i neprirodnog.

 

Nina Đurđević: Odlučna (Galerija Kranjčar, Zagreb)

Fotografkinju Ninu Đurđević vjerojatno znate sa zagrebačkih kulturnih ili umjetničkih događanja. Nakon niza različitih radova ova je autorica odlučila biti ne samo odlučna, nego i hrabra. Ovaj put Nina se izravno i bez okolišanja suočava sa suicidom u vlastitoj obitelji, odnosno svime onime što je uvelike obilježilo i njezin život nakon bratove i očeve smrti. Polazeći od osobnog iskustva umjetnica razgovara i s drugima koji su pokušali počiniti suicid te osvještava kako su podrška i destigmatizacija neophodne za društveni razvoj. Osim izloženih i projiciranih fotografija na izložbi se mogu poslušati i audio zapisi razgovora s ljudima koji iznose svoja iskustva, ali i pročitati tekstovi autorice koji donose dojmove o svakom od susreta. Izložbu će pratiti i razgovori stručnjaka i zainteresirane javnosti o temi suicida. Nina je odlučila otvoriti tešku temu, ali joj vlastito obiteljsko iskustvo daje za pravo da o njoj bez ustezanja progovori i suoči nas i druge s traumama koje u sebi nosimo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više