Novosti

Društvo

Treća sreća za dekanskog namjesnika

Profesor Mario Grčević, poznat kao jedan od potpisnika apela da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni u Hrvatsku vojsku, ponovo se našao na čelu Hrvatskih studija

Large grcevic

Mario Grčević (foto Petar Glebov/PIXSELL)

Nakon što je zbog žestokih reakcija javnosti – barem za sada - otklonjena mogućnost da dekanica Fakulteta hrvatskih studija postane profesorica Vlatka Vukelić, narednih godinu dana na čelu u ulozi privremenog dekana bit će profesor Mario Grčević s Odsjeka za kroatologiju.

Njemu je to treći put od 2016. da su ga strukture zagrebačkog Sveučilišta kao privremeno rješenje oktroirale na čelo ovog fakulteta.

Svoje treće privremeno dekanstvo Grčević može zahvaliti neodlučnosti rektora Stjepana Lakušića i Senata sveučilišta koji u zakonski propisanim rokovima nije odlučivao o potvrdi Vlatke Vukelić za redovnu dekanicu u zakonski propisanim rokovima. Bitno je, ističu mediji Telegram i Srednja.hr da Grčević ponovo dolazi na čelo HS-a mimo volje svojih fakultetskih kolega.

Na fakultetu su ove godine za privremenu funkciju dekana izabrali profesora Stjepana Ćosića, ali se Grčević koji je na tim izborima izgubio, žalio rektoru Lakušiću, tvrdeći da je izborni proces bio pun nepravilnosti. Rektor je žalbu poslao Odboru za statutarna pitanja koji ju je uvažio.

Grčević je svojevremeno kao nametnuti voditelj, a onda i pročelnik Hrvatskih studija više puta izazvao revolt većine studenata i dijela nastavnog personala, koji je završio i blokadom fakulteta i štrajkom.

Akademskoj i široj javnosti poznat je kao jedan od – istina, naknadnih - potpisnika apela da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni u Hrvatsku vojsku. Javio se inicijatoru apela akademiku Josipu Pečariću i izrazio mu podršku uz molbu da ga se uvrsti u popis.

U zadnje vrijeme poznat je po kontroverznom nacrtu Zakona o hrvatskom jeziku koji je priredila radna skupina Matice hrvatske na čijem je čelu upravo Grčević. Da ga jezik zanima, pokazuje njegov angažman u časopisu Jezik i suradnja s urednicom Sandom Ham, "jezikoslovkom" koja svugdje vidi "velikosrpsku ugrozu hrvatskog jezika" i zalaže se za korištenje "korienskog" pravopisa koji je bio na snazi u vrijeme NDH.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više