Novosti

Politika

Treća sreća

Hrvatske desničare, inače dokazane ljubitelje tzv. događanja naroda, u posljednje vrijeme ne ide s referendumskim inicijativama. Ovih dana propala im je ona kojom su željeli spriječiti uvođenje eura

Large pxl 271021 90366423

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatske desničare, inače dokazane ljubitelje tzv. događanja naroda, u posljednje vrijeme ne ide s referendumskim inicijativama. Ovih dana propala im je ona kojom su željeli spriječiti uvođenje eura, odnosno do daljnjega odgoditi ulazak Hrvatske u eurozonu. Inicijativu pod nazivom "Zaštitimo hrvatsku kunu" pokrenuli su Hrvatski suverenisti, ali u dva tjedna nisu prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Budući da im je nedostajalo njih 34.258, vjerojatno bi uspjeli u svojem naumu da nije sada već tradicionalnog razdora na ovdašnjoj desnici. Naime, Suverenisti su ostali uskraćeni za podršku Domovinskog pokreta, koji je otvoreno pozvao svoje članove da ne volontiraju na potpisnim štandovima, i Mosta, čiji predsjednik Božo Petrov sada, usred najvećeg korona-vala, najavljuje novu referendumsku inicijativu s ciljem ukidanja covid-potvrda. Hrvoju Zekanoviću, najgrlatijem među Suverenistima, to je bilo dovoljno da DP Ivana Penave proglasi sličnim vladajućima HDZ-u i SDSS-u, uz poruku da takav stav odgovara samo onima koji su ovisni o aktualnoj koaliciji.

Hrvatskoj desno-konzervativnoj struji ovo je treći referendumski neuspjeh zaredom. Krajem 2018. propala im je inicijativa kojom su se u paketu zalagali za prekrajanje izbornog zakonodavstva, tj. ograničenje postojećih prava nacionalnih manjina, te pokušaj sprečavanja ratifikacije Istanbulske konvencije. Povjerenstvo zaduženo za provjeru prikupljenih potpisa tada je utvrdilo veliki broj nepravilnosti, među ostalim da su svoje potpise "davale" i preminule osobe.

Četiri godine ranije Ustavni sud je pak donio odluku kojom je referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o zabrani ćirilice proglasio neustavnim. Moguće je da bi istu sudbinu doživio i homofobni referendum o braku da je te 2013. godine Sabor također zatražio ocjenu ustavnosti. No tada vladajuća SDP-ova većina, pod vodstvom tadašnjeg premijera a sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića, naposljetku nije podržala taj prijedlog. Tako je udruzi U ime obitelji Željke Markić de facto omogućila da realizira djelić svog ultrakonzervativnog plana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više