Novosti

Manjinski zastupnik

Maњкaвoст рeфeрeндумскe лeгислaтивe

Дo сaдa je дeвeт инициjaтивa прикупилo вишe oд 300.000 пoтписa у 15 дaнa, a oвдje сe прeдлaжe мaњи брoj пoтписa зa дужи врeмeнски пeриoд. Прaг oдлучивaњa кojи je 2010. брисaн из Устaвa, нужaн je рaди лeгитимнoг oдлучивaњa, oциjeниo je Бoрис Mилoшeвић

Large sabor 2 %c4%87irilica

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Raspravljajući o Prijedlogu nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske, SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević skrenuo je pažnju na referendum, oblik izravnog odlučivanja građana, i svim zakonskim manjkavostima ovog važnog instituta. Kazao je da je referendumski proces vrlo slabo normiran, pri čemu brojni problemi i praznine izviru u zastarjelom Zakonu o referendumu te nedovoljno definiranim ustavnim normama koje reguliraju referendumsku materiju.

Istovremeno, navodi Milošević, koliko god bio manjkav pravni okvir kojim su regulirani organizacija i provođenje referenduma u Hrvatskoj, on je i vrlo zahtjevan, s obzirom da je za pokretanje referenduma potrebno u roku od samo 15 dana prikupiti minimalno deset posto potpisa birača od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

- Dugo nismo znali kolika je to brojka dok Ustavni sud nije zauzeo stav i zadužio Vladu i resorno ministarstvo da prije početka prikupljanja potpisa javno objavi koja je brojka koju Organizacijski odbor treba prikupiti u 15 dana. To je dobra stvar, ali proizišla je iz ustavnosudske prakse, što nije propisano Ustavom i zakonom - rekao je Milošević i dodao da važeći Zakon o referendumu potječe iz 1996., kada nije bilo predviđeno da građani iniciraju referendum. Ustavnim promjenama iz 2010., naveo je on, brisan je kvorum odlučivanja. Od tada za državni referendum više nije propisan kvorum, već se odluka donosi većinom izašlih birača. Osim toga, Ustavni sud RH je iste godine upozorio na činjenicu da je zakon nedovoljno razrađen, odnosno da sadržava nedostatke, nedorečenosti i nedosljednosti zbog kojih je nužno njegovo unapređenje.

Milošević je pobrojao neke od nedorečenosti tog pravnog okvira. Naime, zakonom nije reguliran rok predaje potpisa, nije precizno utvrđeno koja institucija provjerava potpise i u kojem roku, propisan je kratak rok za prikupljanje potpisa, visok je broj potpisa koje je potrebno prikupiti u kratkom roku, a nije određen ni rok u kojem je Sabor dužan donijeti ili ne donijeti odluku o raspisivanju referenduma.

Pored toga, manjkavosti leže u neprecizno određenoj proceduri i načinu prikupljanja potpisa i u nepostojanju službenih obrazaca za prikupljanje potpisa. Također, odluku o promjeni Ustava može donijeti bilo koji broj birača, pa i jako mali broj, jer odlučuje većina izašlih na referendum. Milošević smatra da je potrebno izmijeniti Zakon o referendumu, dopuniti Ustav RH i Ustavni zakon o Ustavnom sudu. U paketu izmjena, koji je u proceduri, nalaze se uvjeti za lakše pokretanje referenduma.

- Smanjuje se broj potrebnih potpisa i produžuje se rok za njihovo prikupljanje. Do sada je devet inicijativa prikupilo više od 300.000 potpisa u 15 dana, a ovdje se predlaže manji broj potpisa za duži vremenski period. Prag odlučivanja koji je 2010. brisan iz Ustava, nužan je radi legitimnog odlučivanja - ocijenio je Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više