Novosti

Politika

Teroristički napad na redakciju satiričnog lista

U terorističkom napadu na redakciju satiričkog časopisa 'Charlie Hebdo' u Parizu ubijeno je najmanje 12 ljudi, među kojima 10 novinara i karikaturista, te dvojica policajca

Trojica maskiranih napadača upala su u redakciju u 11. okrugu u centru Pariza s kalašnjikovima i bacačem raketa oko 11.30 sati. Francuskim mediji tvrde kako su napadači u redakciji poimence tražili ljude koje su potom likvidirali. Prema iskazima svjedoka, teroristi su tijekom napada vikali 'Bog je velik', 'Osvetili smo proroka' i 'Islamska država će opstati'. Na temelju snimki ubojstava, čini se kako nije riječ o amaterima, već o ljudima s vojnom obukom, a do sada još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Nedugo nakon napada, medijima se obratio i francuski predsjednik Francois Hollande koji je ispred redakcije lista rekao da će Francuska pronaći krivce te kako nitko ne može napasti slobodu. Hollande je proglasio najviši stupanj policijske pripravnosti u Parizu, a sazvao je i krizni sastanak vlade.

- To je barbarski napad, napadnut je časopis koji izražava slobodu mišljenja. Ovo je teroristički napad, u to nema sumnje. Riječ je o kukavičkom činu, prijete nam zato što smo slobodna zemlja -  rekao je Hollande.

Osude napada stižu iz cijelog svijeta, od njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Davida Camerona, preko Europske komisije, Bijele kuće i ruskog predsjednika Vladimira Putina do Arapske lige.

Satirički list 'Charlie Hebdo' već je bio na udaru islamskih ekstremista. U studenom 2011. list je objavio specijalno izdanje u kojem je gostujući urednik, prorok Muhamed, s naslovnice lista zaprijetio čitateljima sa stotinu udaraca bičem ako ne umru od smijeha. Nedugo nakon toga izvršen je bombaški napad na bivšu redakciju lista.

Samo nekoliko minuta prije današnjeg napada, časopis 'Charlie Hebdo' twittao je karikaturu sa samozvanim kalifom Abu Bakr al-Baghdadija, liderom tzv. Islamske države.

Gradonačelnica Pariza Anna Hidalgo preko društvenih mreža je izrazila svoje žaljenje i pozvala na miting zajedništva i potpore koji će se održati danas, u 18 sati, na Trgu republike u Parizu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više