Novosti

Politika

Spriječen teroristički napad u Belgiji 

U četvrtak je u gradiću Verviersu na istoku Belgije došlo do razmjene vatre između policije i islamističkih terorista. U pucnjavi na željezničkoj postaji ubijena su dvojica ekstremista, a jedan je ranjen

Svk71g176tjwlpoeuqy0c7nnsta

(foto Youtube)

U četvrtak je u gradiću Verviersu na istoku Belgije došlo do razmjene vatre između policije i islamističkih terorista. U pucnjavi na željezničkoj postaji ubijena su dvojica ekstremista, a jedan je ranjen.

Belgijski ministar vanjskih poslova saopćio je kako je akcija završila, a iz policije kažu da dvojica ubijenih u pucnjavi nemaju veze s terorističkim napadima u Parizu. U racijama diljem zemlje policija je razbila islamističku ćeliju, a pronađeno je oružje, eksploziv, policijske uniforme i veće količine novca.

Osumnjičenici su već dulje vrijeme praćeni i prisluškivani, a uhićeno je ukupno 13 ljudi. Neki od uhićenih borili su se u Siriji, rekli su iz belgijskog tužiteljstva. Sumnja se da su osumnjičenici oružjem, dokumentima i ostalom logistikom pomagali povratak boraca iz Sirije.

Belgijski dužnosnici kažu kako sumnjaju da je grupa planirala napade na policijske stanice i ubojstva policajaca na ulicama. Zbog prijetnje bombom zatvoreno je i evakuirano sjedište policije u Bruxellesu.

CNN donosi procjene neimenovanog izvora iz britanskih tajnih službi koji kaže kako Europi trenutno prijeti 20 terorističkih ćelija s između 120 i 180 ljudi u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Tokom noći i rano jutros antiterorističke akcije provedene su i u Berlinu i Parizu. U Berlinu su uhićene dvije, a u francuskoj prijestolnici 12 osoba.

Više od tri tisuće državljana europskih zemalja posljednjih se godina borilo u Siriji, što predstavlja sve veću sigurnosnu prijetnju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više