Novosti

Politika

Došla je nova nada

Grčka iza sebe ostavlja katastrofične mjere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja iza sebe pet godina poniženja i patnje, rekao je Alexis Tsipras, čelnik pobjedničke Syrize, pred tisućama okupljenih pristaša u Ateni

Hrsouytch4wr9fvsldbr1t3cnou

Probudio sam se jednog jutra i okupator bijaše tu, jučer je navečer odzvanjalo stožerom grčke Syrize. Prvi su to stihovi pjesme ‘Bella ciao’ kojom su grčki ljevičari proslavili izbornu pobjedu nakon objave prvih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora.

Koalicija radikalne ljevice, poznatija pod akronimom Syriza, pobjednik je jučerašnjih grčkih izbora. Danas prijepodne Grčka je dobila i novu vladu – objavljeno je kako će vladajuću koaliciju činiti Syriza sa 149 i stranka desnice Nezavisni Grci s 13 zastupnika koja sa Syrizom dijeli protivljenje mjerama štednje.

Padom vojne hunte u srpnju 1974. u Grčkoj je uspostavljen je dvopartitni sistem u kojem su se konzervativna Nova demokracija i lijevo centristički PASOK izmjenjivali na vlasti. Čelnik Syrize Alexis Tsipras rođen je pet dana nakon pada vojne hunte, a jučer je upravo on stao na kraj dvostranačju u Grčkoj.

Nakon više od 99 posto prebrojanih glasova, Syriza je osvojila 36,34 posto, što joj je donijelo 149 od ukupno 300 zastupnika u grčkom parlamentu. Nova demokracija bivšeg premijera Antonisa Samarasa osvojila je 27,81 posto (76 zastupnika), treća je neonacistička Zlatna zora sa 6,28 posto glasova, odnosno 17 zastupnika, a u parlament su još ušle Komunistička partija Grčke, lijeva centristička stranka Rijeka i ranije spomenuti PASOK te Nezavisni Grci.

- Grčka iza sebe ostavlja katastrofične mjere štednje, iza sebe ostavlja strah i autoritarizam, ostavlja iza sebe pet godina poniženja i patnje - rekao je čelnik Syrize, četrdesetogodišnji Alexis Tsipras pred tisućama okupljenih pristaša u Ateni.

Syrizin je izborni slogan bio ‘Dolazi nova nada’, a Tsipras najavljuje kako će ‘biti na čelu borbe protiv politike štednje koja šteti Europi, jača krajnju desnicu i europsku ekonomiju vodi u recesiju’.

Tsipras odbacuje mogućnost izlaska iz eurozone i kaže da će se unutar EU boriti protiv mjera štednje. Novi grčki premijer najavljuje kako je era Trojke ( Međunarodni monetarni fond, Europska komisija, Europska centralna banka) u Grčkoj gotova.

Tsipras se u kampanji zalagao za otpis dugova, a obećao je i povećanje javne potrošnje, veće mirovine i minimalne plaće, te zaustavljanje privatizacije i veće poreze za bogate.

U pobjedničkom govoru Tsipras je rekao kako je pobjeda Syrize pobjeda svih građana u Europi koji se bore protiv politike štednje. Zamah je ovo srednjostrujaškim europskim političarima poput Hollandea, Draghija i Renzija koji su nezadovoljni s politikom štednje Angele Merkel.

Pobjeda Syrize vjerojatno će ipak najsnažnije utjecati na ostale ljevičarske stranke i pokrete diljem Starog kontinenta poput španjolskog Podemosa, njemačkog Die Linkea i ostalih. Pobjedom na izborima Syriza je njima, ali i svima ostalima poslala poruku ‘podemos’, odnosno ‘Mi možemo’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više