Novosti

Politika

'Sjena krize je prošla'

Hoćemo li prihvatiti ekonomiju u kojoj samo nekolicini ide spektakularno dobro ili ćemo se posvetiti ekonomiji koja generira rast dohotka i šansi svima onima koji čine napore, zapitao se Barack Obama tokom govora o stanju nacije

Barack Obama jučer je pred Kongresom održao tradicionalni godišnji govor o ‘stanju nacije’, svoj šesti po redu. U jednosatnom govoru američki predsjednik naglasio je kako ekonomija raste i stvara poslove na najvećoj razini od 1999. godine, za što je zaradio standing ovation.

- Razina nezaposlenosti manja je nego prije krize, više mladih diplomira nego ikad prije, više je ljudi osigurano nego ikad prije - rekao je Obama.

‘Sjena krize je prošla’, poručio je američki predsjednik pred Kongresom i zapitao se: ‘Hoćemo li prihvatiti ekonomiju u kojoj samo nekolicini ide spektakularno dobro ili ćemo se posvetiti ekonomiji koja generira rast dohotka i šansi svima onima koji čine napore’.

- Presuda je jasna. Ekonomija srednje klase funkcionira. Ekspanzija prilika funkcionira. I to će nastaviti funkcionirati sve dok politika ne stane na put - rekao je Obama i Republikancima dao do znanja kako će svaki pokušaj za ograničavanjem ili ukidanjem njegovih zakona o zdravstvenoj zaštiti, regulaciji Wall Streeta, zakonu o imigraciji, te klimatskim promjenama rezultirati vetom.

Obama je pozvao na uspostavljanje besplatnog fakultetskog obrazovanja za milijune studenata, otpremnine radnicima i ostale povlastice za srednju klasu koje bi se financirale povećanjem poreza za one s najvišim dohotkom, te doprinosom velikih financijskih institucija. Obama bi poreze za one s najvišim dohotkom povećao s 23,8 na 28 posto, piše ‘New York Times’, te tako namaknuo 320 milijardi dolara potrebnih za ovaj ambiciozan plan.

Američki predsjednik želi nastavak vanjske politike koja kombinira vojnu snagu i snažnu diplomaciju te je Kongres još jednom pozvao da podigne trgovinski embargo prema Kubi i donese zakon koji će autorizirati borbu protiv takozvane Islamske države. Premda je ranije govorio kako mu takvo odobrenje od strane Kongresa nije potrebno, Obama sada kaže kako bi takva odluka bila važan signal i dokaz da je Amerika ujedinjena u svojoj misiji.

Američki predsjednik se nada da će uspjeti postići dogovor s Iranom i tako preventivno spriječiti razvoj nuklearnog oružja u toj zemlji. Iran je, uz Afganistan, bio strana država koju je Obama najviše puta spominjao u svom govoru.

- Nemam više izborne kampanje koju bih mogao voditi - rekao je Obama kada ga je prekinuo ironičan pljesak Republikanca.

- Znam to, zato što sam dobio obje - sa smiješkom im je odgovorio predsjednik.

Obaminu politiku prema anketama podržava 50 posto Amerikanaca, a ekonomskim uspjesima i socijalno osjetljivom politikom Obama je izgradio i snažnu poziciju za budućeg demokratskog kandidata (Hillary Clinton?) na predsjedničkim izborima koji će se održati 2016. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više