Novosti

Politika

Oprez, zapaljivo 

Aleksej Miller, čelnik Gazproma, pozvao je Europsku uniju da sagradi svoj dio plinovoda do Turske ili će u protivnom izgubiti plin koji trenutno stiže preko Ukrajine

0yanrkximxdq9c7wad8tqtrsal6

Aleksej Miller (foto Gazprom)

Čelnik Gazproma Aleksej Miller pozvao je EU da sagradi svoj dio plinovoda do Turske ili će u protivnom izgubiti plin koji trenutno stiže preko Ukrajine. Miller je Uniji još jednom poručio da se odustalo od projekta Južni tok.

- Turski tok je jedina ruta kojom se 63 milijarde kubičnih metara ruskog plina koji trenutno ide preko Ukrajine može dopremati. Ne postoje druge opcije - rekao je Miller.

Gazprom je tako još jednom ponovio svoj stav prema kojem će EU morati graditi infrastrukturu do tursko-grčke granice želi li ruski plin. Miller kaže kako za taj projekt EU ima najviše nekoliko godina, te kako bi posao gradnje novih plinovoda u EU morao početi 'odmah danas' jer bi u protivnom taj plin mogao završiti 'na drugim tržištima'.

EU je i dalje najveći Gazpromov klijent izvan Rusije pa je tako za vjerovati da će do dogovora na kraju ipak doći. Europa je ovisna o ruskom plinu, ali je isto tako i rusko gospodarstvo ovisno o stabilnom i stalnom kupcu njihovih energenata, što ima u EU.

Ovih je dana Poljska objavila kako je prekinula isporuku plina prema Ukrajini. Do sada je plin išao 'obrnutim' tokom – iz Rusije u Poljsku, a onda se vraćao prema Ukrajini. Istovremeno, Mađarska nudi Rusiji njena skladišta za plin kako bi osigurali pristup ruskom plinu i nakon obustavljanja Južnog toka.

U vremenima Ukrajinske krize, energenti su (p)ostali prvo i najvažnije političko pitanje u previranjima između Rusije i Europske unije. A s takvim stvarima uvijek treba biti na oprezu. Naime, lako su zapaljive.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više