Novosti

Društvo

Tanke gradske linije

Riječki Autotrolej od februara održava reducirani vozni red na gradskim linijama, a iz uprave se pravdaju da nemaju dovoljno vozača, iako ne ulažu napore u smjeru poboljšanja radnih uvjeta u poduzeću. Najavljen je i dolazak radnika iz Nepala i Indije

Large ivana

Sindikati u Autotroleju mjesecima su tražili veće plaće (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Radnici i radnice riječkog Autotroleja najavili su da će u ponedjeljak, 15. aprila prosvjedovati ispred Gradske vijećnice u Rijeci. Nedavni pregovori sindikata i uprave Autotroleja o povećanju plaća i novom kolektivnom ugovoru za radnike tog komunalnog društva nisu rezultirali dogovorom. Radnici su i ranije istupali u medijima, najavljivali štrajk, na razne načine ukazivali na probleme u poduzeću o kojem ovisi javni prijevoz u trećem najvećem gradu u Hrvatskoj.

Promet Autotroleja odvija se na pedesetak linija sa 180 autobusa, koje povezuju 12 gradova i općina u okolici s Rijekom. U februaru je broj polazaka na gradskim linijama radnim danom smanjen za devet posto, sa 495 na 453 polaska dnevno, a nedjeljom je ionako mali broj dnevnih polazaka autobusa prepolovljen. Autotrolej od tada održava reducirani vozni red na gradskim linijama, a iz uprave se pravdaju da nemaju dovoljno vozača, iako ne ulažu napore u smjeru poboljšanja radnih uvjeta u poduzeću.

Sindikalni povjerenici lokalnim medijima kazuju kako je broj vozača spao na manje od 250 (prije 20 godina bilo ih je više od 400), a među njima je i desetak umirovljenika, od kojih su trojica starija od sedamdeset godina. Navodi se kako čak i stariji radnici u penziji rade puno radno vrijeme, iako po zakonu ne bi smjeli imati više od osamdesetak sati mjesečno, kao i da velik dio vozača do kraja juna neće stići iskoristiti neiskorištene dane godišnjeg odmora iz prošle godine, premda na to po zakonu imaju pravo.

- Trenutno stanje radničkih prava u Autotroleju je neodrživo. Radnici, prvenstveno vozači, odlaze, a oni koji nisu otišli u potrazi su za boljim plaćama izvan Autotroleja. NSRH zahtijeva povećanje plaća u rasponu od 300 do 500 eura u neto iznosu. Jedini način kako zadržati trenutačne vozače i privući nove je povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada - govori za Novosti Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH), jednog od četiri sindikata aktivna u Autotroleju.

Objašnjava nam da je osnovna plaća većine radnika u Autotroleju ispod propisane minimalne plaće.

- Pojedini radnici primaju milostinju naziva "dodatak do minimalne plaće". Taj dodatak nigdje nije formalno ugovoren, propisan ni utvrđen. Radi se o tome da poslodavac takvim dodatkom pokušava zadovoljiti zakonske zahtjeve, pritom poručujući radnicima da ne vrijede ni minimalca. Drugim radnicima pak pojedini dodaci ulaze u iznos minimalne plaće i na taj način gube dio dodatka - kaže Palčić.

Nezavisni sindikat radnika Hrvatske zahtijeva povećanje plaća u rasponu od 300 do 400 eura u neto iznosu. Jedini način kako zadržati trenutačne vozače i privući nove je povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada – kaže sindikalistkinja Marina Palčić

O tome da u riječkom javnom gradskom prijevozu nedostaje vozača počelo se javno govoriti 2021., a Autotrolej je posljednjih godina putem javnih natječaja nudio prekvalifikacije za vozače i njihovo zapošljavanje. Pokazalo se da odaziv radnika nije dovoljan za osiguravanje cjelovite usluge javnog gradskog i prigradskog prijevoza.

- Nedostatak, pa slobodno ću reći 50 vozača, jasan je pokazatelj stanja kod ovog javnog prijevoznika. U plaćama vozača velik je broj prekovremenih sati, često veći i od zakonom dozvoljenih. Ti vozači ulažu maksimalan napor kako bi održali minimalno funkcioniranje voznog reda, često dolazeći voziti linije i u svoje slobodne dane. Unatoč njihovom predanom radu, uprava i Grad ne poduzimaju dovoljno napora da adekvatno financijski vrednuju taj rad i trud - ističe Palčić.

Suvlasnicima Autotroleja, Gradu Rijeci koji ima 86 posto vlasničkog udjela i okolnim jedinicama lokalne samouprave, uprava je nedavno predložila povećanje iznosa subvencija na godišnjoj razini, ali odluka o tome još je na čekanju. Iako su sva četiri sindikata u Autotroleju mjesecima tražila veće plaće, smatrajući da će se time lako riješiti problem nedostatka vozača, uprava predvođena direktorom Robertom Mrvčićem posegnula je krajem lanjske godine za uvozom radnika iz Nepala i Indije. Tada je najavljeno da će prvih dvadesetak stranih radnika započeti s radom do kraja februara. April već dobrano teče, a tih vozača na radnim mjestima još nema. Navodno je zapelo na procesu izdavanja viza.

- Nije zapravo riječ o zapošljavanju stranih radnika od strane Autotroleja, ono što se sprema puno je gore. Radi se o ustupanju radnika iz trećih zemalja, konkretno Nepala, Autotroleju. Naše stajalište po tom pitanju je jasno i nedvosmisleno: dovođenje radne snage iz trećih zemalja ne smije biti prvi korak, već posljednji - komentira Palčić.

Agencija za ustupanje radnika, Bosak employment d.o.o., odabrana je preko javnog natječaja, a pri odabiru agencije gledao se kriterij najniže ponuđene cijene, u ovom slučaju agencijske provizije. NSRH je tražio od svih predstavnika osnivača društva, koji čine skupštinu, da raskinu ugovor s agencijom i izjasne se oko rješavanja problema kroz povećanje plaća i poboljšanje radnih uvjeta. Nakon najave dolaska stranih radnika održali su sastanak s upravom Autotroleja i dobili odgovore koji su ih dodatno zabrinuli.

- Saznali smo da Autotrolej nije postavio uvjete smještaja za te radnike, da nemaju informacija o tome koliko će agencija naplatiti uslugu dovođenja u Hrvatsku od samih radnika, tko će im platiti dozvole i hoće li biti bilo kakvih umanjenja plaća tih radnika od strane agencije. Uprava nam je također potvrdila da nisu planirani tečajevi jezika, iako je direktor tvrtke u medijima najavio osnovni tečaj hrvatskog jezika za te radnike - ističe Palčić.

Ako se na radnim mjestima uskoro i pojave, radnike iz Nepala u Autotroleju evidentno očekuju teški i neizvjesni radni uvjeti, i to u atmosferi u kojoj se nezadovoljne domicilne radnike huška da njihov dolazak vide kao glavni problem. Sindikati ipak usmjeravaju pažnju na suštinu problema, odavno poznatu i s vremenom sve bremenitiju, a ta je da je u Autotroleju potplaćivanje i iscrpljivanje radnika postalo modus operandi poduzeća. To naročito brine kad je u pitanju javni prijevoznik o čijim uslugama itekako ovise životi i kvaliteta života brojnih ljudi u Rijeci i okolici. Iz NSRH-a podcrtavaju da se ovdje ne radi samo o borbi za radnička prava, već i o borbi za ulaganje u javnu infrastrukturu i javne usluge.

- Radnici su ti koji javnu uslugu čine mogućom i to uvijek treba imati na umu. Oni trenutačno daju sve od sebe, ali stanje je neodrživo pod ovim uvjetima. Nedostaje velik broj vozača za očekivano funkcioniranje javnog prijevoza. Linija nema dovoljno jer ih nema tko voziti i zato računamo na podršku građana. Pozivamo sve građane da dođu na prosvjed - zaključno nam kazuje Palčić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više