Novosti

Politika

Tajnovita ekshumacija

Nakon niza ovogodišnjih ekshumacija, identifikacija i ispraćaja žrtava navodnih partizanskih zločina, izgleda da su u programu Ministarstva hrvatskih branitelja konačno na red stigle i ekshumacije poznatih grobnica iz rata devedesetih

W1xxmjqv0094pva3z6p92yjxrva

(foto Vjeran Žganec Rogulja)

Nakon niza ovogodišnjih masovnih obilazaka, izvida, snimanja, terenskih istraživanja, probnih iskapanja i ekshumacija, identifikacija i ispraćaja žrtava navodnih partizanskih zločina od prije sedamdeset godina, izgleda da su u programu Ministarstva hrvatskih branitelja konačno na red stigle i ekshumacije poznatih grobnica iz rata devedesetih.

Glas da je Ministarstvo hrvatskih branitelja nakon pune dvije godine ponovno pristupilo ekshumacijama tih žrtava stigao je od beogradskog Tanjuga, na osnovu informacija Komisije za nestale Vlade Srbije. Odande se šturo saznaje da je jedna takva ekshumacija započeta na području Ličko-senjske županije, bez konkretiziranja mjesta. Tragom te vijesti pokušali smo istražiti gdje se točno vrši ovaj zahvat, ali nismo uspjeli doznati. Dok o svakom izvidu i probnom iskapanju posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata Ministarstvo branitelja jako dobro informira hrvatsku javnost, o ekshumacijama žrtava iz Oluje koje se navodno dešavaju ovih dana nema ni traga ni glasa ni na stranicama samog Ministarstva, a kamoli u hrvatskim medijima. O tim smo ekshumacijama dodatne informacije pokušali saznati preko srpskih predstavnika u Ličko-senjskoj županiji, ali ni oni nisu upoznati s aktivnostima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, kojoj smo poslali upit o ovom događaju, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Nakon izvršene ekshumacije, Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije saopćila je da su ekshumirani su posmrtni ostaci devet žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji hrvatske vojske i policije Oluja na više lokacija u Ličko-senjskoj županiji. U saopćenju se precizira da su na pravoslavnom groblju u Vodoteču ekshumirana tri lica, na pravoslavnom dijelu Gradskog groblja u Otočcu jedno lice, na mjesnom pravoslavnom groblju u Doljanima dva lica i na mjesnom groblju u Rudopolju tri lica, kao i da su od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Tek nakon završene ekshumacije i nakon poslanog upita iz Novosti o aktivnostima Uprave za zatočene i nestale Vlade Hrvatske na području Like, Ministarstvo branitelja izdalo je na svojim stranicama kratku objavu u kojoj se samo kaže da su ‘otpočete aktivnosti terenskih istraživanja i ekshumacija osoba stradalih tijekom Domovinskog rata na području Ličko-senjske županije’. ‘O rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja obavijestit će javnost’, obećavaju iz Ministarstva, koje godinama rješavanje slučajeva ekshumacija i identifikacija žrtava srpske nacionalnosti drži daleko do očiju javnosti.

Podsjećanja radi, proces ekshumacija žrtava srpske nacionalnosti iz rata devedesetih započeo je pod pritiskom međunarodne zajednice 2001. godine upravo u Ličko-senjskoj županiji. Prema podacima Komisije za nestale Vlade Srbije, do sada je na prostoru Like ekshumirano 240 tijela, i to na groblju Gračac 155 i u Korenici 27, a nakon dugogodišnje pauze proces je nastavljen tek u oktobru 2006. ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića. Od 240 ekshumiranih tijela s prostora Like identificirano je samo njih 177. Kako saznajemo, na području Ličko-senjske županije još je 14 grobnica preostalo za ekshumirati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više