Novosti

Politika

Jednostrana identifikacija

Na zagrebačkoj Šalati identificirano je 5. februara šest osoba. No to se dogodilo bez prisustva članova Komisije za nestale osobe Republike Srbije koja je više od deset godina pozivana na procese u kojima se znalo ili pretpostavljalo da su žrtve srpske nacionalnosti

92sy1f9i3deozfbax9xu5kk51c0

(foto PIXSELL)

Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom i njegovim pomoćnikom Stjepanom Sučićem okreće novu stranicu u postupcima identifikacija osoba stradalih u ratu 1990-ih s poražene, srpske strane. Dokazano je to na identifikaciji 5. februara, kada je na zagrebačkoj Šalati identificirano šest osoba. To se, međutim, dogodilo bez prisustva članova Komisije za nestale osobe Republike Srbije koja je više od deset godina pozivana na procese u kojima se znalo ili pretpostavljalo da su žrtve srpske nacionalnosti. Zbog prekida dosadašnje prakse zainteresirani dio javnosti ostao je bez informacije o identitetu identificiranih kao i bez podataka s kojih su točno lokaliteta žrtve ekshumirane, što je za rasvjetljavanje ratnih događaja 1990-ih itekako bitno.

Ministarstvo u svom šturom saopćenju vezanom za identificirane žrtve navodi da su tijela ekshumirana na ‘asanacijskim grobljima’ Sisačko-moslavačke i Zadarske županije. Na naše pitanje zašto identifikaciji nije prisustvovala Komisija za nestale Vlade Srbije, odgovorili su nam da su ‘osobe čija je završna identifikacija provedena državljani, odnosno građani Republike Hrvatske, čiji članovi obitelji prebivaju u Hrvatskoj, i nije bilo nikakve potrebe u postupak završne identifikacije posmrtnih ostataka uključivati nadležna tijela za traženje nestalih osoba drugih država’. Odlučili su tako u Ministarstvu branitelja iz kojeg ‘nisu u mogućnosti dostaviti podatke o identificiranim osobama jer Uprava za nestale izravno primjenjuje Uredbu 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka’. ‘Budući da Uprava za zatočene i nestale skrbi o primarnom interesu obitelji identificiranih osoba, bez njihove privole nismo u mogućnosti ustupiti osobne podatke identificiranih osoba’, navodi se u odgovoru.

Na identifikaciji iza zatvorenih vrata prisustvovao je i sam pomoćnik ministra Stjepan Sučić. Kako se kaže u saopćenju, uz ustaljenu izjavu o predanosti rješavanju pitanja i jednakom tretmanu svih žrtava, uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih da svoja saznanja podijele s Upravom za nestale.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više