Novosti

Politika

Sve ispod redovnih presica Vlade ponižavajuće je za novinare

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske skeptični su oko Vladine najave normalizacije izvještavanja s Markovog trga, na što upozorava i Gong

H7gw6bd9ud0cdl67f1iyu2vwl3r

(foto Vlada RH)

Jučerašnji teroristički akt mladića koji je na Markovom trgu pucao na sjedište hrvatske Vlade i ranio policajca doveo je do blokade tog trga na kojem se nalaze najznačajnije hrvatske institucije. Kolateralne posljedice su i onemogućavanje kretanja novinara koji, bilo stalno ili povremeno, prate rad Vlade i Sabora.

Potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je da novinari više neće moći pristupiti ministrima zbog svoje sigurnosti, a pomoćnik šefa policije Miljenko Radnić da slobodnog hodanja po Markovu trgu više nema, te da se slobodno mogu šetati samo zaposlenici Vlade, Sabora, kao i oni koji dolaze na sastanke te dostavljači i stanari okolnih zgrada.

Prvi čovjek policije Nikola Milina izjavio je da je nakon performansa s kombijem lubenica, koji je živozidaš Vilibor Sinčić prošli mjesec razbacao pred zgradom Vlade, podignuta sigurnost na Markovom trgu na kojem je vrijedila sloboda kretanja za sve građane.

‘Od tada je povećan broj kontrola u široj zoni, ali događaj pokazuje da se te mjere moraju poboljšati’, rekao je Milina, najavljujući konačno rješenje kretanja po trgu ‘običnih’ građana, turista ili vjernika.

Nakon zabrinutosti koji su zbog onemogućavanja novinarima da rade svoj posao pokazale novinarske organizacije Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, kao i nevladina organizacija GONG, u utorak se oglasila i Vlada RH. Kako se navodi u njihovom saopćenju, konferencije za medije i izjave članova Vlade i drugih dužnosnika ubuduće će se održavati unutar zgrade Vlade, na dvorištu Banskih dvora ili u svečanoj dvorani za konferencije za medije.

Najavljena je izrada i ažuriranje službenih akreditacija za predstavnike medija koji prate rad Vlade.

‘Do tada, medijsko praćenje Vladinih sjednica, sastanaka, aktivnosti, događanja kao i konferencija za medije, bit će omogućeno svim novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje njihove redakcije najave ususret pojedinih događanja na e-mail adresu akreditacije@vlada.hr’, ističu u vladi.

Najavljeno je da će predstavnicima medija biti omogućen pristup Trgu sv. Marka, u svrhu medijskog praćenja i za vrijeme trajanja javnih okupljanja, uz obavljanje sigurnosnog pregleda. ‘Vezano za sve druge sigurnosne postupke oko organizacije prometa vozila i kretanja ljudi na prostoru Trga sv. Marka, bit ćete pravodobno obaviješteni od nadležnih tijela’, navodi se u saopćenju objavljenom na vladinoj web stranici.

Vladinom najavom nisu zadovoljni u HND-u.

– Više godina tražimo da se dokine odluka Vlade Ive Sanadera da se ukinu redovite konferencije za medije, a čega su se držale i sve kasnije vlade, pa i ova, jer je sve ispod toga nedovoljno, pa i ponižavajuće za novinarsku profesiju koja onda mora trčati za ministrima ako nešto želi saznati - izjavio je za Novosti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, a slično je reagirao i Sindikat novinara Hrvatske.

I u Gongu su skeptični jer ne znaju kako će stvari funkcionirati u praksi, rekla je za Novosti izvršna direktorica Gong-a Oriana Ivković Novokmet, podsjećajući da već godinama, pa i u mandatu prethodnih vlada nema redovnih konferencija za medije, osim ako se Vlada nečim želi pohvaliti.

- Vlada ne obavještava pravovremeno i transparentno građane o svom radu, a dnevni redovi dostupni su najranije tek dan ili nekoliko sati prije sjednice. Da postoje konferencija za medije i da je Vladino informiranje transparentno, ne bi bilo potrebno da se za ministrima trči ili ih se sačekuje. Zbog svega toga treba vidjeti kako će se to rješavati u narednim danima. Razumijemo da incidente, kao što je onaj jučerašnji, treba maksimalno ozbiljno shvatiti, ali se ne smije pod egidom sigurnosti ugrožavati novinarska profesija i pravo javnosti na informacije, a stvarati nesigurnost, nestabilnost i nepovjerenje – kazala je Oriana Ivković Novokmet.

Podsjetimo da je početkom ovog vijeka zabranjeno fašničko ludovanje po ulicama Gornjeg grada, naročito na Markovom trgu, da bi 2005. tadašnja HDZ-ova Vlada dala apsolutnu zabranu prosvjeda, protesta i demonstracija. Sedam godina kasnije, u julu 2012., tu je zabranu ukinula tadašnja SDP-ova Vlada, dozvolivši da na Markov trg uz isključivi prilaz kroz Kamenita vrata može doći 1.500 građana koji će barijerama biti deset metara udaljeni od zgrada Vlade i Sabora, a 20 metara od Ustavnog suda.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više