Novosti

Kronika

Сулejмaн и Хурeм у шeтњи

У Дaрди oдржaн TaрдaФeст, први фeстивaл пoсвeћeн турскoj и oтoмaнскoj култури, и трaгу кojи je oнa oстaвилa у нaшим крajeвимa

Yh1auzolbq3obhxgqvxvz163g8e

Sulejman i Hurem u akciji  (foto Udruženje za ruralni turizam Đola)

Proteklog vikenda, od 19. do 20. avgusta, u baranjskom mestu Darda održan je prvi istorijski festival TardaFest. Organizatori festivala bili su Udruženje za ruralni turizam Đola, a suorganizatori Opština Darda, Ambasada Republike Turske u Republici Hrvatskoj i Turistička zajednica Baranje.

TardaFest je dvodnevni festival kreative, muzike, ruha i hrane, a tematski se veže na šesnaesti vek, tačnije nasleđe Osmanlijskog carstva i čuveni Sulejmanov most koji je povezivao Osijek i Dardu, a čiji su ostaci pronađeni upravo uz prostor održavanja samog festivala. Da postoji neka tajna veza između druge po veličini baranjske opštine i Osmanlijskog nasleđa potvrdilo je 10.000 posetilaca koji su, u ambijentu dvorišta i parka dvorca Esterhazi, uživali u bogatom programu koji su pripremili članovi Udruženja Đola i vredni volonteri. Samo dvorište i park dvorca vizualno su uređeni turskim motivima.

U dva dana organizatori festivala za posetioce su pripremili zanimljive aktivnosti za sve dobne kategorije poput sajma antikviteta, desetak kreativnih radionica, revije kostima, izrade turske sablje od slame, pozorišno-turističke predstave, izložbe fotografija i drugih sadržaja. Osim zabave posetioci su mogli naučiti i osnovne fraze iz turskih sapunica, ili čuti koje su to najatraktivnije lokacije u Turskoj, a da bi sve bilo u stilu pobrinuli su se konobari koji su tokom oba dana festivala posetiocima nudili besplatnu kahvu, rahatlokum te neizostavnu baklavu i urmašicu. Za ostalu gastro ponudu zaduženi su bili šegrti iz Gazda Lukine krčme. Vrhunac festivala bilo je spaljivanje velike turske slamnate sablje koje je pratila ljubavna priča sa sretnim krajem o ženi čiji je suprug odlučio baciti sablju, i umesto hladne i britke oštrice prigrliti ljubav svog života. Voditeljica projekta TardaFest Bogdanka Ćudić Vilić rekla je kako je TardaFest izvrstan temelj za narednu godinu o kojoj se već sada ozbiljno razmišlja i radi.

- Festival TardaFest, koji je posvećen turskoj i otomanskoj kulturi, savršeno se uklapa u želju turske države i investitora da u suradnji sa domaćinima na prostoru festivala u budućnosti podigne tematski park na temu sultana Sulejmana Veličanstvenog, a kako bi smo zaokružili ciklus planiramo uvesti i priču o grofoviji Esterhazi, koja je također ostavila snažan pečat na povijesna zbivanja u Dardi, rekla je Ćudić Vilić.

Na pitanje kojom bi ocenom, od jedan do pet, ocenili TardaFest organizatori su, ne skrivajući zadovoljstvo, festival ocenili čistom desetkom. Festival koji je oduševio regiju te brojni volonteri, koji su bili srce i duša festivala, tu su ocenu i zaslužili. TardaFest je odlična priča i sjajna turistička tačka koja bi mogla privući veliki broj znatiželjnika iz Turske u potrazi za mestom koje je dobilo ime od turske reči za sablju, a u kom su se u neka davna vremena doticala dva naroda i dve kulture.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više