Novosti

Svijet

Očekivano tijesno u Turskoj

Ako i dođe do promjene vlasti, ništa supstancijalno se neće promijeniti u turskoj vanjskoj politici koja ima svoj vanjskopolitički kontinuitet zasnovan na pragmatičnosti i održavanju političke moći, kaže politolog Vedran Obućina

Large erdogan

Recep Tayyip Erdoğan (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan na glasanju u nedjelju ostvario značajnu prednost nad oporbenim kandidatom Kemalom Kilicdarogluom, ali nedovoljnu za potrebnu većinu.

Nakon prebrojanih 97 posto listića, Erdogan vodi s 49,39 posto, a Kilicdaroglu ima 44,92 posto glasova, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija. Ukupna izlaznost na izborima je 88,27 posto - na birališta je izašlo 56,5 milijuna građana i građanki Turske.

S obzirom na to da ni Erdogan ni Kilicdaroglu nisu dobili većinu glasova, drugi krug izbora održat će se 28. maja. Kilicdaroglu, koji je najavio da će na kraju pobijediti, pozvao je svoje pristaše da budu strpljivi i optužio Erdoganovu stranku AKP da se upliće u prebrojavanje glasova i manipulira objavom rezultata.

Erdogan, koji je dobio više glasova u odnosu na predizborne ankete, samouvjereno se obratio svojim pristašama s balkona. "Imamo 2,6 milijuna glasova više od najbližeg suparnika. Očekujemo da će se to još povećati kada rezultati budu službeni", kazao je.

Trećeplasirani u izbornoj utrci Sinan Oğan kandidat je ultranacionalističkog Saveza predaka, i dobio je pet posto glasova. On bi na kraju mogao odlučivati o izbornom pobjedniku, ovisno o tome koga podrži u drugome krugu. Četvrti kandidat Muharem Ince, ranije je povukao izbornu kandidaturu.

- Bilo je očekivano da će rezultati biti tijesni. Jedina iznenađenja su u glasovima koje je Erdogan dobio na istoku zemlje, u potresom pogođenom području. Mislim da je to zato što je stanovništvo tamo ipak odlučilo vjerovati nekom kontinuitetu, kakav god on bio, nego očekivati od oporbene koalicije da krene rješavati stvari na novi način. Imajmo na umu i da bi, ukoliko dođe do promjene, nova vlast morala funkcionirati sa strukturom koja je izgrađena zadnjih dvadeset godina, a koja je interesno i stranački povezana s AKP-om - komentira za Novosti politolog Vedran Obućina.

Obućina dodaje da u kategoriju neočekivanog spada još i broj glasova koje je dobio Sinan Oğan, a koji bi u drugom krugu mogli otići Erdoganu, čime bi mogao osigurati pobjedu.

Što se vanjske politike tiče, na tom polju ne očekuje nikakve značajne promjene smjera, neovisno o ishodu turskih izbora.

- Ako i dođe do promjene vlasti, ništa supstancijalno se neće promijeniti u turskoj vanjskoj politici. Turska je velika regionalna sila koja ima svoj vanjskopolitički kontinuitet. Vanjska politika zemlje prije svega je pragmatična, počiva na glavnom interesu održavanja prisutnosti turske moći u politici, gospodarstvu, djelomično i u vjerskim pitanjima - zaključuje.

Na parlamentarnim izborima koji su se održavali paralelno s predsjedničkima, Narodni savez koji predvodi Erdoganova stranka AKP na putu je da osigura parlamentarnu većinu. Nakon prebrojanih 93 posto listića, očekuje se da će imati 324 od 600 mandata. Kilicdarogluova Nacionalna alijansa od šest oporbenih stranaka zasad osvaja 211 mandat.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više