Novosti

Politika

Što se može očekivati od dolaska Erdoğana

Bez obzira na Milanovićeva nadanja vezana uz posjet Erdoğana, Izetbegović neće mijenjati svoju politiku prema Hrvatima u BiH, jer je zadnjih godina bazira upravo na konfrontaciji s hrvatskim političkim zahtjevima, a odustajanje u ovom času izložilo bi ga optužbama za izdaju iz redova "probosanskih" stranaka

Large erdogan

Recep Tayyip Erdoğan prije šest godina u Zagrebu (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan posjetit će, za otprilike dva tjedna, Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. U Hrvatskoj će razgovarati s državnim vodstvom i prisustvovati otvaranju džamije u Sisku, a osnovni smisao posjeta Sarajevu jest pružanje podrške Bakiru Izetbegoviću i Stranci demokratske akcije tri tjedna uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji će biti domaćin Erdoğanu, u govoru na Sinjskoj alci rekao je da "moli razumijevanje Turske oko statusa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini". Kad se ta rečenica stavi u kontekst Erdoğanovog dolaska u Zagreb i u Sarajevo, mogao bi se izvesti zaključak da hrvatska politika i dalje računa na mogućnost podrške turskog predsjednika u smekšavanju Izetbegovića i glavne struje bošnjačke politike u vezi s političkim pravima bosanskohercegovačkih Hrvata. No takav zaključak bio bi pogrešan, jer je i Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću jasno da se radi o nerealnom očekivanju.

Bakir Izetbegović, naime, ne može tri tjedna uoči izbora pristati na izmjene izbornih pravila koje bi rezultirale time da Hrvate u najvišim tijelima vlasti na entitetskoj i državnoj razini predstavljaju oni koje su izabrali Hrvati: ne može zbog toga što već dvije-tri godine svoju politiku bazira na konfrontaciji s hrvatskim političkim zahtjevima, a odustajanje u ovom času izložilo bi ga optužbama za izdaju iz redova „probosanskih“ stranaka predvođenih Komšićevom Demokratskom frontom i Nikšićevim SDP-om. Radi se o strankama koje se, gotovo isključivo, obraćaju bošnjačkom biračkom tijelu kao i SDA. Erdogan sigurno neće učiniti ništa što bi moglo naštetiti Izetbegoviću i njegovoj partiji.

S druge strane, turskog predsjednika čekaju izbori u lipnju sljedeće godine i on je već sad u sveobuhvatnoj izbornoj kampanji koja uključuje i riskantne vanjskopolitičke operacije i pokušaje obuzdavanja zamalo troznamenkaste inflacije mimo povećavanja bankovnih kamata. Prema procjenama, oko milijun birača u Turskoj ima bošnjačko porijeklo, a taj broj nije nimalo zanemariv u kontekstu izbora koji su Erdoğanu izuzetno važni.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više