Novosti

Kultura

Српскa oрхидeja

Прeдaвaњe o књижeвници Дaници Maркoвић у oсjeчкoj Прoсвjeти oдржaлa je Jaдрaнкa Рaдoшeвић, a сeдмицу кaсниje прeдaвaњe o књижeвнику Ђoрђу Oцићу имaли су Слaвкo Бубaлo и Дejaнa Oцић

Large odmah markovi%c4%87

Danica Marković (1879. – 1932.)

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, održano je predavanje na temu "Danica Marković – srpska orhideja". Predavanje o velikoj književnici održala je Jadranka Radošević, savetnica za srpski jezik.

Književni rad Danice Marković, kako je istaknuto, izvesno vreme bio je prekriven velom tajne, ali unatoč tome danas se sa sigurnošću može tvrditi da se radi o jednoj od najznačajnijih pesnikinja prve polovine 20. veka o čemu govori i podatak da je bila prva žena među književnicama koju je nagradila Srpska kraljevska akademija.

Čim se pojavila bila je prihvaćena i hvaljena čak i od najstrožih kritičara poput Jovana Skerlića. Prvu pesmu "Poslednje želje" napisala je sa 18 godina. Pesma je objavljena u časopisu "Zvezda" pod pseudonimom Zvezdanka. Posle objavljuje zbirku od 25 pesama pod naslovom "Trenuci" koju je štampala o sopstvenom trošku.

Marković je unela novu notu među ženske stihove, pisala je lično, i ispovedala se. Najbitnije karakteristike njene poezije su pesimizam, izuzetna iskrenost i lična nota. Za svoj književni rad 1970. odlikovana je Ordenom Svetog Save V reda, a godinu dana kasnije Bogdan Popović uvrstio ju je kao jedinu ženu u svoju čuvenu Antologiju novije srpske lirike u kojoj je zastupljena sa tri pesme.

Marković je učestvovala 1917. u Topličkom ustanku ne prezajući ni za sopstveni život. U mladosti Zvezdanka, za Matoša senzitivna, impulsivna orhideja, u životu crna orhideja, simbol je podviga i stradanja srpske žene. Nadasve poučnom, zanimljivom i nadahnutom predavanju o neobičnoj pesnikinji koja je zaboravljena samo zato što je bila žena koja je živela u pogrešnom vremenu, a istovremeno pesnikinji čijim je izgledom bila očarana Isidora Sekulić, prisustvovalo je 20-ak članova Prosvjete i gostiju.

U prostorijama osječke Prosvjete naredne sedmice održano je i predavanje pod nazivom "Književnici našeg zavičaja – književni opus Đorđa Ocića". Predavanje su održali Dejana Ocić, književnica i urednica za leksikografiju za srednjoškolske udžbenike filozofije u beogradskom Zavodu za udžbenike koja je 2019. u Dalju osnovala udruženje "Đorđe Ocić" u čast svoga oca, poznatog srpskog književnika, i Slavko Bubalo, novinar i urednik lista Izvor te autor nekoliko knjiga.

Đorđe Ocić se školovao u rodnom Dalju, Vukovaru i Osijeku. Nakon završetka srednje škole, seli se u Beograd, gdje završava filozofiju na Filozofskom fakultetu. Kao profesor je radio u gimnazijama u Vrbasu i Bečeju, kao i u beogradskoj 11. gimnaziji (1963. − 1991.). Bio je član Udruženja književnika Srbije (od 1983. godine), Udruženja dramskih pisaca Srbije i Srpskog filozofskog društva.

Živio je i pisao u Beogradu (do 1991.), Dalju (90-ih godina 20. veka) i Baru. Njegova dela se većinom vezuju za Podunavlje, odnosno mitsko Erdabovo, kraj koji je sam nazvao prema početnim slovima naselja Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar. Preminuo je 2008. u Beogradu. Vrlo poučnom, sveobuhvatnom, zanimljivom i nadahnutom predavanju prisustvovalo i David Brkić, predsednik VSNM-a Grada Osijeka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više