Novosti

Politika

Sport ili politika: Zvezda postavila tenk, Dinamo doveo traktor, a Armada organizirala prosvjed

Ispred beogradskog stadiona Marakana postavljen je rashodovan tenk predstavljen kao da je bio u Vukovaru, riječka navijačka skupina Armada organizirala skup potpore čovjeku koji je u Viškovu pretukao Dobrivoja Arsića, a Dinamovi navijači su pred stadion doveli traktor. Gdje je kraj?

7312k9utjd841k3bik9bbspftdg

Tenk pred Marakanom

Svega nekoliko dana nakon napada u kafiću u Uzdolju, u kojem se gledala Zvezdina utakmica uslijedila je reakcija uprave ovog kluba – obećali su pomoć i podršku oštećenima. Gestu vrijednu pozdrava, o kojoj se malo pisalo, zasjenilo je tenkovsko vozilo na platou ispred Marakane, dan uoči uzvratnog susreta Crvene zvezde i Young Boysa. Nešto zapadnije, navijačka skupina Armada iz Rijeke poziva na prosvjed u srijedu povodom hapšenja njihovog istaknutog člana Matka Škalamera koji se tereti za napad na Dobrivoja Arsića.

- Dio navijačke skupine Armada radi pritisak na javnost i organe vlasti, trebali bi imati povjerenja u institucije. Bolje bi bilo i za Armadu i za sve druge da se utvrde činjenice - komentirao je za Novosti sociolog Dražen Lalić.

Za novu instalaciju ispred stadiona Crvene zvezde kaže da je sramotna i da se ‘opet slavi poraz’.

- To je gruba zloupotreba sporta, ne u političke, nego u ekstremističke i militantne svrhe - kazao je Lalić.

Informacija da je riječ o tenku T-55 iz Vukovara na kraju se ispostavila kao netočna, ali u okruženju murala popularne kape Ratka Mladića i sa uvijek prisutnim transparentom Delije Vukovar na sjevernoj tribini, ova mogućnost ne bi bila preveliko iznenađenje.

Iz kluba javljaju da je riječ je o rashodovanom tenku kupljenom na vojnom otpadu na jugu Srbije te da vozilo nema motor niti je operativno u bilo kome smislu, prenosi portal Gol.hr.

Iako je geografsko porijeklo razjašnjeno, izravna poveznica između tenka i nogometa nikako nije, pa ratni simboli u javnom prostoru ostavljaju previše otvorenih pitanja.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je nadležne organe da razjasne ovaj bizaran slučaj i da uklone tenk sa platoa. Osudili su veličanje ratnih simbola u javnom prostoru, ‘posebno ako su usko vezani za ratove devedesetih kojih se sećamo samo po velikoj patnji, siromaštvu, zločinima i kriminalu, a čije posledice podjednako osećamo i danas na području svih zemalja bivše Jugoslavije’, rečeno je u priopćenju.

- Nije jasno ni kako je moguće posedovati vojno naoružanje ove vrste i koja je uloga Vojske Srbije u svemu ovome. Takođe, postavlja se pitanje i ko je dobio dozvolu da postavi tenk na javnoj površini, a u ime sportskog udruženja građana ‘Crvena Zvezda’ - zapitali su iz Inicijative.

Na naš službeni upit PR-u Crvene zvezde o simbolici tenka u sportskoj ikonografiji kao i o poruci koju žele poslati ovim činom, nitko se do zaključka ovog teksta nije očitovao.

Točno pred utakmicu, također pretkola Libe prvaka, između Dinama i Rosenborga, pred stadion u Maksimiru navijači Dinama, Bad Blue Boysi, doveli su traktor kao odgovor na Zvezdin tenk. Večernji list tu vijest je popratio pitanjem: ‘Što su time željeli poručiti zaključite sami’. Zaključiti nije teško, s obzirom na kontekst…

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više