Novosti

Društvo

Okršaj kod Beton hale

Razloga da navijači Crvene zvezde proslave 32. titulu šampiona države zaista nije bilo. Spektakl se pretvorio u tuču navijača Zvezde i Partizana kod beogradske Beton hale, lomljavu dva lokala i 130 privedenih

Large internacionala  ko%c5%bdul

(foto Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

Jeste da su epidemiološke mere počele da popuštaju, ali razloga da navijači Crvene zvezde proslave 32. titulu šampiona države zaista nije bilo. Titula kao titula, i to čak 32. Međutim, najavljen je tzv. Bal na vodi, "spektakl proslave titule plovidbom na reci Savi". No spektakl se 22. maja uveče pretvorio u tuču navijača Zvezde i Partizana kod beogradske Beton hale, lomljavu dva lokala i 130 privedenih. Za obezbeđenje u dva izlomljena lokala navodno su zaduženi oni sa crno-bele tribine.

- Prvo, država je dala sve što može da tu "proslavu" omogući. Dalje, trebalo je da se reklamira "Beograd na vodi" i, na kraju, da se pokaže da je Zvezda dominantan klub u državi. Za tuču sa "Grobarima" tek treba da vidimo šta ju je izazvalo, ali se čini da je ona poruka za struju u SNS-u koju predvodi Nebojša Stefanović - kaže za Novosti Slobodan Georgiev, direktor programa televizije Newsmax Adria.

Nedavno hapšenje Veljka Belivuka, vođe jedne od Partizanovih navijačkih grupa, i ostalih koji su osumnjičeni da su pripadali njegovom kriminalnom klanu, tek je donekle razotkrilo kako navijačke grupe često deluju i kako naplaćuju navodnu privrženost klupskim bojama, ali nije razotkrilo koliko su duboke njihove veze sa državnim strukturama. Stefanović, bivši ministar policije, a danas ministar odbrane, dovodio se u vezu i sa pripadnicima Belivukove grupe, a u poslednje vreme često je meta napada tabloida jer ga predstavljaju kao odmetnutu struju SNS-a, kontra Vučića.

- Vučić je verovao da kontroliše navijače, a pokazalo se da ih ne kontroliše, pa kada su se uplašili, izveli su sve što imaju da se suprotstave toj sili na ulici. Policija je kao i ranije korišćena samo kao sila, kao da nije rađena analiza rizika, koja bi svakako pokazala da li tamo može da se pravi ta "proslava" - ističe Georgiev.

Od privedenih desetorica su odgovarala pred Tužilaštvom koje je za njih zatražilo pritvor od 30 dana. Oni su, naravno, negirali krivicu.

- One koje su uhvatili na licu mesta su, kao, procesuirali, kao i toliko puta u prošlosti, a oni koji su odgovorni ostali su slobodni jer su najverovatnije povezani sa ljudima iz vlasti - tvrdi Georgiev.

A pre tačno pet godina predsednik Vučić je na pitanje zašto država nema snage za borbu protiv huligana govorio: "Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo dovoljno snage zato što je potreban društveni konsenzus za neke stvari." Aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin sada je poručio da policija neće dozvoliti da najgori vladaju Beogradom: "Predsednik Aleksandar Vučić nam je dao nemerljivu podršku insistirajući na tome da se zakon mora primenjivati i da zakon mora da važi za sve. Svi građani Beograda će uvek biti zaštićeni i sigurni. Ovo što se desilo u Beton hali nikada se više neće ponoviti. Nije to bio nikakav obračun navijača, to je bio ološ, to su bili huligani koji su ugrozili zdravlje, bezbednost i život, ološ koji je tukao devojke, koji je razbijao inventar, koji je od jednog lepog i divnog povoda, proslave osvajanja pete uzastopne titule Crvene zvezde, napravio nešto čega se svi stidimo. Ovo se više neće ponoviti, Beograd je bezbedan grad." Teško da mu možemo poverovati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više