Novosti

Kronika

Спoмeник жртвaмa Oлуje

Mилeнa Чaнкoвић у крaткoм je врeмeну сaкупилa пoтрeбaн нoвaц зa изгрaдњу спoмeникa ‘Kрajишкa сузa’ пoсвeћeнoг пoгинулим и нeстaлим Kрajишницимa у рaтoвимa дeвeдeсeтих гoдинa

Zahvaljujući odličnom prijemu svoje knjige ‘Divani ličkih spomenika’, Milena Čanković, Ličanka koja živi u Švicarskoj, za kratko je vrijeme skupila sav potreban novac za izgradnju spomenika ‘Krajiška suza’ posvećenog poginulim i nestalim Krajišnicima u ratovima devedesetih godina.

Spomenik je 3. juna postavljen pored temelja crkve ‘Blage Marije’, posvećene žrtvama ‘Oluje’, na Banstolu kod Čortanovaca u na obroncima Fruške gore. Njegovo otkrivanje, uz prigodan kulturno-umjetnički program i učešće brojnih kulturnih društava, održano je upravo na mjestu postavljanja prvom takvom spomeniku nastradalim Krajišnicima ususret dvadeset druge godišnjice od Oluje.

Spomenik je osvetio i opelo svim stradalim održao episkop sremski Vasilije. Autor spomenika je Dimitrije Mirko Ćelić, vajar i freskopisac iz Prigrevice, koji je autor i spomenika palim borcima u Apatinu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više