Novosti

Politika

Sotona mala

Borbom protiv sotone male, ali i predstavnika Srba, HDZ-ovi župani Blaženko Boban i Ivan Anušić završavaju mandate i kreću po nove

Large rabljena

U ozbiljnom konfliktu s maštom – Blaženko Boban (foto Milan Šabić/PIXSELL)

Sakralno

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban nije imao sreću da mu se razvije mašta, ali je imao dovoljno taktičke mudrosti da u zrelim godinama uđe u vladajuću partiju. Da je član HDZ-a, uvjerili smo se nekoliko milijuna puta, a da je u ozbiljnom konfliktu s maštom pokazalo se ovih dana, kada se pred Nikolinom Brnjac, ministricom turizma, raspričao kako je prije 16 godina kao gradonačelnik Solina otjerao ekipu filma "Omen 666". Američka filmska ekipa trebala je snimati horor kod Solina. Dobila je sve dozvole, no u jednom je času mjesna nadbiskupija otkrila sotonističke elemente u scenariju. Započela je omanja histerija koja je eskalirala podmetanjem požara na filmskom setu. Na koncu, država je povukla dozvole, a filmaši su krenuli u potragu za rezervnim lokacijama. Utopljena u moru svakakvih domaćih i inozemnih ludila, ova je epizoda bila osuđena na brzi zaborav. Sve dok se u Solinu nije pojavila Brnjac. I dok se Bobanu pred njom i novinarima koji su snimali nije razvezao jezik. Prisjetio se kako je reagirao čim je spoznao da je u scenariju "sotona mala", ali tadašnji ministar kulture Božo Biškupić isprva nije bio zainteresiran za povlačenje dozvola za snimanje. No Boban se potrudio banuti pred ministrov ured, čekati ga dok se ne pojavi i tamo ga u razgovoru obavijestiti da je na filmskom setu izbio požar. Požar je zbilja bio podmetnut, policija nikad nije našla počinitelja, a Boban se sada pravda kako on nije sudjelovao u njegovu podmetanju, nego samo u inscenaciji. Kao, on je namjerno lagao ministru da je požar podmetnut, ali nije znao da se to zbilja dogodilo. Dobro, nije jasno kako je očekivao da ministar povjeruje u inscenirani požar, u 21. stoljeću, u eri interneta, mobitela i ostalih komunikacijskih čuda kojima se lako može provjeriti što se događa u drugom dijelu svijeta, a kamoli na drugom kraju male države poput Hrvatske. Bilo kako bilo, Biškupić i država kao takva povukli su dozvole, filmaši su otišli na druge lokacije, a Boban je u međuvremenu napredovao od gradonačelnika Solina do župana splitsko-dalmatinskog. I do novog kandidata za župana. Andrej Plenković nije htio komentirati Bobanov potez, kako onaj u prošlosti tako ni aktualno hvalisanje pred ministricom, a policajci i državni odvjetnici neće mrdnuti ni prstom jer je sve otišlo u glasovitu hrvatsku zastaru. I, na koncu, čovjek koji je opstruirao snimanje filma bit će vjerojatno i dalje župan, jer je Splitsko-dalmatinska županija poslovično sklona HDZ-u. Božo Biškupić je pak kratko poručio da se ne sjeća Bobanove zgode. Valjda je zaboravio i kako je država koju je predstavljao ispala smiješna i glupa pred američkim filmašima. Ali dobro, nije joj prvi put.

 

Svjetovno

Ima HDZ i svjetovnije orijentiranih župana. Ivan Anušić, primjerice, vodi Osječko-baranjsku županiju i kandidira se za novi mandat. Biračima se preporučio komentarom zloglasne antisrpske povorke u Borovu. Krivce je pronašao u predstavnicima srpske manjine: "Ovaj događaj je za osudu, to treba nedvosmisleno reći, to treba najstrože sankcionirati. Naravno da je to širenje govora mržnje, policija će odrediti. Moramo vratiti malo film unazad i poslušati izjave nekih čelnika SDSS-a poput Pupovca, Jeckov, Kolara kako tumače i kako se lako može zaključiti kroz niz izjava kako perfidno dolijevaju ulje na vatru. Čovjek toliko dugo vodi SDSS, rok trajanja mu je davno istekao, a svojom retorikom provocira ovakve stvari", izjavio je Anušić. Njegovu je izjavu komentirao Plenković: "Što se tiče te rečenice, nazvao sam ga da takve izjave nisu dobrodošle. Politiku vodi predsjedništvo sa mnom na čelu. Anušić će uvjerljivo pobijediti na izborima i ja ću ga poduprijeti, ali što se tiče te njegove izjave, ona ne stoji", poručio je predsjednik HDZ-a koji, čini se, reagira samo na svjetovne podražaje. I to mlako. U sotonu malu nije se htio miješati.

 

Šesta

Vlada će se, hvala na pitanju, u ovim gadnim tjednima, mjesecima, a vjerojatno i godinama pandemije, kada za štošta nedostaje novca, upustiti u ono što je najneophodnije. Da, sigurno ste pogodili, Vlada kreće u uzbudljivu avanturu izrade demografske strategije. Nema čovjeka kojemu ne manjka, što su naši mali životi bez još jednog strateškog dokumenta koji nitko neće pročitati. Osim autora, eventualno. Bilo kako bilo, Vlada je, čitamo u dnevnoj štampi, "donijela odluku o pokretanju postupka izrade Strategije demografske revitalizacije do 2031.". I to ne bi zasluživalo našu pažnju da pedantniji autori nisu pobrojali već pet takvih dokumenata koje nitko nikada nije otvorio. Osim autora, eventualno. Šesta strategija je podvig. Sedma, osma i deveta čine se sve bližima, a onda ni deseta ne bi trebala biti predaleko, što Hrvatsku ne bi učinilo demografski uspješnijom, ali bi učvrstilo njezinu poziciju među državama koje vole donositi besmislene strategije. Uglavnom, Vlada sprema demografsku strategiju. Šestu, jer pet prethodnih niti je tko čitao niti primjenjivao.

 

Pacijenti

Opozicija je progurala u parlamentu prijedlog opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša. Nije da manjka argumenata – da ne idemo u prošlost, najnoviji su dodjela platforme Cijepise firmi Cuspis pod neobičnim okolnostima i visoki dugovi prema veledrogerijama – no ne postoji višak argumenata snažniji od viška ruku. I dok se čeka rasprava o HDZ-ovu ministru, u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice nema radiologa, a odgovorni se ne mogu dogovoriti čija je to odgovornost. Pacijentima je ionako svejedno.

 

Povlačenje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svečano je objavio kraj trećeg vala Covida-19. "Krivulja nam se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih. Nije gotova epidemija, nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih", izjavio je Capak. S druge strane, Ozren Polašek, član Vladina Znanstvenog savjeta, upozorava da "imamo situaciju koja budi optimizam, ali i oprez. Vidi se da smo u padu broja novooboljelih", te podsjeća kako se virus pokazao nepredvidivim i kako je pametno cijepiti se. Mi se pak sjećamo da su i lani pred ljetne parlamentarne izbore odgovorni govorili o povlačenju virusa. Ne voli, sotona mala, glasačke kutije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više