Novosti

Društvo

Sindikat na nišanu

Voditelji Plodina pregledavaju privatne telefone radnika, dolaze u centre s popisima naših članova. Prozivaju ih redom i traže od njih da se iščlane iz sindikata, kazala je Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske

Large intrigator ivana

Konferencija za medije Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske na Trgu svetog Marka u Zagrebu (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Pritisak na naše članove ne posustaje. Voditelji Plodina pregledavaju privatne telefone radnika, dolaze u centre s popisima naših članova. Prozivaju ih redom i traže od njih da se iščlane iz sindikata - kazala je u utorak na Markovom trgu Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH), prisutnog u poslovnicama Plodina diljem zemlje.

Zbog pritisaka na sindikalne članove u Plodinama, NSRH se javnosti obratio već krajem lanjske godine, kada je ukazano na problematične radne uvjete u tom trgovačkom lancu, inače najvećem u potpuno domaćem vlasništvu. Podsjetimo, radnici i radnice Plodina požalili su se na prekovremeni rad, neusklađenost plaća, manipulacije stimulacijama na plaću, lošu zaštitu na radu itd. Sredinom marta u Plodinama se i štrajkalo – radnici na Cresu na dva su sata obustavili rad, izašli ispred supermarketa, zatražili veće plaće i bolje radne uvjete.

Medijima su potom iz NSRH-a kazali da je uprava Plodina pred radnike poslala regionalnog voditelja koji je od njih tražio da potpišu sporazumne raskide ugovora o radu. Dan nakon štrajka poslovođa centra, radnica koja je podržala štrajk, pozvana je na razgovor s regionalnim voditeljem i direktoricom pravnih poslova. "Na tom razgovoru ponovno se na nju vrši pritisak kako bi potpisala sporazumni raskid ugovora o radu, što ona odbija. Prijeti joj se izvanrednim otkazom i tužbom za naknadu štete ako ne potpiše. Kada je zatražila da uzme ponuđeni sporazumni raskid ugovora o radu, sama ga pročita i savjetuje se sa sindikatom, rečeno joj je kako ne smije ugovor iznijeti iz kancelarije niti fotografirati mobitelom", priopćili su iz NSRH-a. Iz sindikata dodaju kako se radi o uobičajenim situacijama o kojima im svjedoče članovi i članice iz Plodina. Zbog toga su s Markovog trga poručili da će svoju borbu još odlučnije nastaviti. Radnike i radnice iz svih poslovnica Plodina, ali i druge iz sektora trgovine, pozivaju da im se u tome pridruže.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više