Novosti

Preporuke: serije

Sezona dobrih nastavaka

Izvrstan srpski dramedy i duhoviti američki rom-com stižu nam u drugim sezonama, dok "The Boys" nastavljaju bitku protiv zle korporacije superjunaka – treći put. I svi su isukali najbolje što imaju! Ponavljanje gradiva je poželjno, ali nije uvjet

The Boys (Prime video)

Gotovo nijednoj seriji nije pošlo za rukom tako precizno oslikati društvo spektakla kao što to postižu The Boys, a ne događa se baš često ni da adaptacija ne iznevjeri predložak. No iskusni Eric Kripke i u trećoj sezoni ovog velikog kemp hita baziranog na seriji stripova uspio je održati majstorsku razinu satire i sačuvati svježinu. Priča je smještena u univerzum kojim vladaju superheroji u vlasništvu moćne korporacije Vought International. Ona im kreira javni imidž dobrih čuvara zakona, agresivno ih reklamirajući i monetizirajući. No daleko od kamera, izvan svojih superherojskih persona, oni su mahom egoistični i pokvareni, osobito najmoćniji među njima, narcisoidni i nestabilni Homelander (Antony Starr), predvodnik elitne skupine Sedmorke. Raskalašene "Supeove", kako ih skraćeno zovu, opijene slavom i moći, pokušavaju raskrinkati osvetnici koji se nazivaju Dječacima, predvođeni Billyjem Butcherom (Karl Urban). U trećoj sezoni Homelander gotovo više i ne skriva svoje pravo lice. Posve je predan održavanju imidža najmoćnijeg superheroja i pritom ne preza ni od čega; kreira krize po svijetu pa ih onda tobože rješava. Njegove aktivnosti neodoljivo podsjećaju na vanjsku politiku Sjedinjenih Država, a da ta antropomorfizacija gledatelju slučajno ne bi promakla, naglašena je i apsurdnim kostimom s motivom američke zastave. Na udaru kritike u "The Boysima" našli su se i masovni mediji koji pridonose spektakularizaciji društva kroz celebrity kulturu, što stvara plodno tlo za marketinško oglašavanje i prelijeva se u sve društvene sfere. Bilo da se gleda tek kao površna zabava ili kao parabola o suvremenoj potrošačkoj kulturi, opsceno krvava i beskrajno zabavna priča uspjela se izboriti za titulu najbolje prošlogodišnje serije prema izboru čak milijun gledatelja.

 

Love Life (HBO Max)

Romantične su komedije donedavno gotovo u pravilu pratile romantične zavrzlame ženskih likova, mahom bjelkinja, u grčevitoj potrazi za ljubavlju, kao što je slučaj s prvom sezonom ove antologije u kojoj je glavnu ulogu odigrala Anna Kendrick. U drugoj, mnogo uspješnijoj sezoni, priča prati mladog crnca, njujorškog književnog urednika Marcusa (William Jackson Harper, poznatiji kao neodlučni Chidi iz hit serije "The Good Place") u pokušajima da uravnoteži svoj ljubavni život. U braku na rubu raspada, Marcus se zaljubljuje u zanimljivu ženu s kojom se ubrzo i sprijatelji, pa žonglira dvama odnosima sve dok se konačno ne razvede. Priča je strukturirana tako da dobivamo uvid isključivo u njegovu perspektivu tih odnosa, a kroz nju nas vodi narator, sveznajući pripovjedač koji postavlja ton i u vrlo životne i prozaične situacije uvodi svojevrsnu bajkovitost tipičnu za rom-com. U rasponu od nekoliko godina glavni se lik nosi sa samoćom, donosi pogrešne odluke i niže neuspjehe u novim vezama, a tijekom tog putovanja savjetuju ga dva najbolja prijatelja, s otkliznućima u slapstick i vulgarni humor, što također predstavlja jedan od razmjerno tipičnih tropa ovog žanra. Priča se razmotava sve do sadašnjosti i pandemijskog vremena koje je mnogim samcima potenciralo tjeskobu, a te su izvanredne okolnosti vrlo prirodno i vješto uklopljene u pripovijest o introspekciji i ljubavi iz muške perspektive. Ova pitka i šarmantna serija dokaz je da rom-com nije inherentno ženski žanr, niti je nužno da bude sladunjav.

 

Mama i tata se igraju rata (RTS)

Jedna od najzanimljivijih srpskih dramedija konačno je dobila i svoju drugu sezonu koja se upravo emitira. Riječ je o scenarističko-redateljskom prvijencu Gordana Kičića koji je zaigrao i glavnu ulogu, onu neostvarenog glumca Veljka Radisavljevića. Veljko je kolerični egocentrik, zaglavljen između realnosti i onoga što misli da mu pripada, a njegovo profesionalno nezadovoljstvo stvara ogromne tenzije u obitelji, pri čemu najviše ispašta njegova četverogodišnja kći. O suvremenoj porodici i izazovima s kojima se suočava, kao i o nesnađenosti balkanskih četrdesetogodišnjaka koji su još uvijek nezreli i infantilni, u ovoj se priči progovara toplo i vrlo emotivno, a jedna od najvećih kvaliteta serije upravo je u suptilnom balansiranju melankolije i humora. Taj humor proizlazi prvenstveno iz sjajno karakteriziranih likova koje redom igra vrhunska postava fantastične kemije, a najdirljiviji trenuci su scene koje prikazuju odnos oca i kćeri. Priča s još više drame, tuge i smijeha u drugoj se sezoni nastavlja tri godine kasnije, a likove uslijed protoka vremena zatječemo u posve novim situacijama. Neki su ispunili želje i ambicije, no nezadovoljstvo je i dalje prisutno, a nastavak serije pokušava odgovoriti na pitanje što je zapravo to što usrećuje ljude i je li sama ljubav dovoljna da porodicu održi na okupu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više