Novosti

Politika

Schmidt preuzeo OHR

Christian Schmidt preuzeo je dužnost Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, u po mnogima najvećoj krizi u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno u situaciji kad su se predstavnici entiteta Republike Srpske povukli iz institucija BiH

Large internacionala  ko%c5%beul

Christian Schmidt (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Bosna i Hercegovina je i zvanično dobila novog Visokog predstavnika. Christian Schmidt preuzeo je 2. augusta od Valentina Inzka dužnost Visokog predstavnika, odnosno njegov ured (OHR), u po mnogima najvećoj krizi u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno u situaciji kad su se predstavnici entiteta Republike Srpske povukli iz institucija BiH. Tako je Schmidtov prvi susret sa članovima Predsjedništva BiH protekao bez prisustva Milorada Dodika koji tvrdi da BiH "nema visokog predstavnika", a od Schmidta očekuje "da se on identifikuje".

"Onda ćemo moći da kažemo "sad možemo ili ne možemo razgovarati s tobom u nekoj formi, eto ti si izaslanik SAD-a i Nemačke, napišite da jeste tako, ali nisi visoki predstavnik", rekao je Dodik za RTRS.

Nakon susreta u Predsjedništvu Schmidt je rekao da je očekivao da će Dodik ipak biti na sastanku jer mu je tako rečeno prošlog tjedna. Uvjeren je, međutim, da će biti prilike da radi zajedno sa sva tri člana Predsjedništva u "interesu države i ljudi u BiH". Schmidt je istakao da u Sarajevo nije došao da bi gledao šta se dešava i čeka, već da bi bio aktivan. A najveći posao u samom početku nametnuo mu je prethodnik, nametanjem dopuna Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida, zbog čega su se predstavnici manjeg entiteta i povukli nakon odluke Narodne skupštine RS-a. Skupština RS-a usvojila je i zakone kojima se odbacuje primjena izmjena Krivičnog zakona BiH na teritoriji ovog entiteta, a usvojene su i izmjene kojima je kažnjivo nazivanje RS genocidnom tvorevinom. Unatoč tome, u Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH primjećuju da je od Inzkovog nametanja smanjen broj slučajeva negiranja genocida, bilo da je riječ o zvaničnicima iz RS-a ili objavama na Tweeteru, kao i da većina objava stiže iz Srbije sa čijim predsjednikom se Schmidt sastao prije preuzimanja dužnosti.

Podsjetimo da je Aleksandar Vučić o Schmidtu imao dobro mišljenje, iako je imao puno razumijevanja i za negodovanje u Republici Srpskoj, što je ponovio i nakon sastanka sa predstavnicima RS-a, dan nakon Schmidtovog susreta sa članovima Predsjedništva BiH. Također je ponovio i da nametnute odluke nisu dobre. Ponovio je i Dodik da je Schmidt za njih nelegitiman te se stiče utisak da se odnosi nisu promijenili ni za milimetar nakon Schmidtovog preuzimanja funkcije visokog predstavnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više