Novosti

Kultura

Samo zajednički do napretka

U protekle četiri godine sredstva za kapitalne investicije su povećana, a sagrađeno je ili se gradi preko 40 srpskih kulturnih centara i domova, rekao je Milorad Pupovac na sastanku s predstavnicima pododbora "Prosvjete"

Large sastanak skd 4

Sastanak je održan u dvorani biblioteke "Prosvjete" (foto Nenad Jovanović)

Tokom protekle četiri godine, zahvaljujući suradnji sa saborskim zastupnicima SDSS-a, ostvarena su pretpostavke za aktivnosti "Prosvjete" i njenih pododbora, uključujući i pitanje rješavanja pitanja prostora, rekao je predsjednik "Prosvjete" Mile Radović na sastanku s rukovodiocima i predstavnicima pododbora koji je 6. aprila upriličen u Biblioteci Prosvjete u Zagrebu.

Naglasio je potrebu zajedničkog djelovanja srpskih institucija oko planiranja medijskih, kulturnih, prosvjetnih i drugih programa za naredne četiri godine, kao i nužnost nastavka gradnje kulturnih centara i domova kulture po Hrvatskoj, koji su - osim za pripadnike srpske zajednice - namijenjeni svim građanima.

Obraćajući se prisutnima predsjednik SNV-a Milorad Pupovac podsjetio je da se kroz pododbore u suradnji sa SNV-om i VSNM-ovima u jedinicama lokalne samouprave provode kapitalne investicije i programi aktivnosti. U protekle četiri godine sredstva za kapitalne investicije su povećana, a sagrađeno je ili se gradi preko 40 srpskih kulturnih centara i domova.

- Želimo da se u naredne četiri godine za te namjene izdvoje još veća sredstva, jer stvaramo pretpostavke da Srbi dobiju ono što godinama nisu imali - rekao je i podsjetio da je "Prosvjeta" sa 1.800 članova u 57 pododbora velika snaga u srpskoj zajednici koja se bavi programima kulture i obrazovanja, naglasivši da bi u svakoj sredini trebalo organizirati najmanje četiri kulturna programa godišnje.

Boris Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, podsjetio je na brojne projekte i programe kojima se olakšava život ljudi na terenu, od programa Zaželi do prijevoza učenika u škole te Programa plus, odnosno dodatnih sadržaja uz nastavu srpskog po modelu C, koji je u vrlo kratkom roku polučio jako dobre rezultate i ima sve više polaznika. U raspravi je bilo riječi o situaciji u pojedinim pododborima i njihovim aktivnostima.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više