Novosti

Kultura

"Прoсвjeтинa" признaњa у прaвим рукaмa

Нaгрaдa ми je изнимнo вaжнa, jeр дoлaзи oд нaшe нajзнaчajниje културнe институциje кoja je увиjeк чувaлa идeнтитeт Србa у Хрвaтскoj oд aсимилaциje и гeтoизaциje, рeкao je Бoрис Mилoшeвић, дoбитник "Прoсвjeтинe" нaгрaдe "Сaвa Mркaљ"

Nakon dvije godine pauze zbog epidemije koronavirusa, 27. januara ponovo je održana Svetosavska akademija SKD-a "Prosvjeta". Tom su prilikom, u dupke punoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, uz nastup Divne Ljubojević i njenog ansambla Melodi te braće Ratka i Radiše Teofilovića, dodijeljene nagrade "Prosvjete".

Godišnju nagradu "Sava Mrkalj" za posebno vrijedan doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj dobio je Boris Milošević zbog dugogodišnjeg rada u pravnoj borbi za ljudska prava te za očuvanje i razvoj srpske zajednice.

Godišnje nagrade "Desanka Đorđević" za amatersko stvaralaštvo u "Prosvjeti" dobili su Saša Popadić iz Bijelog Brda i Tatjana Čanković iz Udbine zbog zalaganja u unapređenju rada svojih pododbora i sredina u kojima djeluju.

Godišnje priznanje "Zlatna značka" za poseban doprinos razvoju "Prosvjete" dobila je Ranka Rod iz Vojnića zbog predanosti u radu tamošnjeg pododbora, kao i obrazovanju srpskih učenika. "Zlatnu značku" dobio je i Pero Matić iz Darde povodom razvoja likovne umjetnosti u tom kraju, koloniju Đola i radionicu Petar Dobrović, kao i naučnih istraživanja kojima se nastoji sačuvati historija Baranje. Kako zbog bolesti nije mogao doći, nagradu je za njega primio Dejan Jelisić iz Belog Manastira.

U ime nagrađenih obratio se Boris Milošević.

- Sve što sam postigao u zajednici napravio sam pomažući drugima, a u tom poslu meni su pomagali drugi. U tome je bit naše zajednice - da pomažemo jedni drugima, a da oni koji mogu, povuku više i jače. Ova nagrada mi je iznimno važna, jer dolazi od naše najznačajnije kulturne institucije koja je uvijek čuvala identitet Srba u Hrvatskoj od asimilacije i getoizacije. Od vremena kad je imala samo jednu adresu, onu u Berislavićevoj 10, pa do danas kad imamo više adresa i više bratskih organizacija, "Prosvjeta" je puno jača nego što je bila - istaknuo je Milošević.

- Proslavu dočekujemo s nadanjem da ćemo u ovoj godini učvrstiti i ojačati našu zajednicu i pronaći puteve kojima ćemo još efikasnije ostvarivati naše ciljeve. Pred nama su novi izazovi koje želimo realizirati, a najveći od njih je priprema i izrada projekata za izgradnju srpskog "Prosvjetinog" centra u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Želimo ojačati kulturnu autonomiju, razvijati i širiti sve zakonom propisane modele obrazovanja da bi, naročito mlade generacije, mogle naučiti svoj materinski jezik, pismo, povijest, razviti identitet i širiti kulturni amaterizam u svim sredinama u kojima žive - rekao je predsjednik "Prosvjete" Mile Radović.

Vladika marčanski Sava prenio je pozdrave patrijarha SPC-a Porfirija, podsjećajući na zasluge Svetog Save u stvaranju dobrih odnosa, ne samo među Srbima, nego i sa rimokatolicima u Dalmaciji koji su uvidjeli značaj Svetog Save, o čemu svjedoči niz starih dalmatinskih pisaca kroz vijekove, među njima i Mauro Orbini ili Andrija Kačić Miošić.

- U doba nedovoljno snažnog dijaloga i sve manje povjerenja, naročito na ovdašnjim prostorima, kao da sve više nedostaje tema koje bi mogle biti prilika kako za unapređenje crkvenog života, tako i za umnoženje ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Starajmo se za sve što doprinosi miru i napretku, jer nas na takvo djelo obavezuje svetosavski zavjet i njegovo nasljeđe - naglasio je vladika Sava.

Skupu su, osim rukovodstva i velikog broja aktivista "Prosvjete" te drugih srpskih organizacija i manjinskih vijeća, prisustvovali i brojni predstavnici Srba u lokalnoj upravi i državnim ustanovama, velik broj sveštenika SPC-a, ambasadorka Srbije Jelena Milić i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više