Novosti

Politika

SAD i Kuba uspostavljaju diplomatske veze 

Počet ćemo normalizaciju odnosa između dvije nacije i otvoriti novo poglavlje, kazao je Barack Obama nakon pregovora s Raulom Castrom

Dlxzrhpx84117uvgpj4sji3cqt9

Barack Obama (foto Pixsell)

Nakon 53 godine, najavljeno je da će Sjedinjene Američke Države i Kuba ponovno uspostaviti diplomatske odnose. Predsjednik SAD-a Dwight Eisenhower je u siječnju 1961., sedam mjeseci prije nego što je Obama rođen, prekinuo sve diplomatske odnose s Kubom. Jučer je upravo Obama rekao kako će ih dvije države ponovno uspostaviti. Takva odluka dolazi dan nakon što su se u utorak telefonom čuli Barack Obama i Raul Castro, kako piše 'New York Times', što je prvi direktni kontakt lidera dvaju država nakon više od 50 godina.

- Danas SAD mijenja odnos s narodom Kube. Počet ćemo normalizaciju odnosa između dvije nacije i otvoriti novo poglavlje - rekao je Obama u jučerašnjem obraćanju.

Govor je uslijedio nekoliko sati nakon što je Havana oslobodila Amerikanca Alana Grossa, koji je na Kubi sudjelovao u programu 'promocije demokracije', a od strane kubanskih vlasti optužen je na 15 godina zatvora pod optužbom da je suradnik američkih obavještajnih službi. Nakon pet odsluženih godina, Gross je pušten, te je u srijedu ujutro vojnim zrakoplovom napustio Kubu.

Tajni pregovori koji su doveli do povijesne promjene u odnosima SAD-a i Kube rezultat su osamnaestomjesečnih pregovora u kojima je značajnu ulogu imao Vatikan. Oba lidera, Obama i Castro, zahvalila su se papi Franji na njegovim nastojanjima za smirivanjem tenzija i uspostavljanjem suradnje.

Obama je poručio da je naložio državnom tajniku Johnu Kerryu da krene s pripremama za otvaranje američke ambasade u Havani. Kerry će također pokušati utjecati na micanje Kube s popisa zemalja koje financiraju terorizam, a olakšat će se i putovanja, razmjena dobara i pristup informacijama. Pa ipak, za podizanje embarga Obami će trebati odobrenje Kongresa, čija oba doma trenutno kontroliraju republikanci.

Marco Rubio, republikanski senator kubanskog podrijetla i jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika na sljedećim izborima, oštro je kritizirao Obaminu odluku. Rubio je rekao kako se promjena paradigme prema Kubi bazira na iluziji i laži, te da će takva odluka Castru samo dati priliku da manipulira s promjenama i učvrsti svoj režim. Rekao je i kako je ovakva odluka samo nastavak Obamine politike suradnje s diktatorima i tiranima. Obaminom odlukom posebno je nezadovoljna kubanska zajednica u SAD-u, pa tako kritike stižu i od nekih demokratskih senatora kubanskog podrijetla.

Američki predsjednik rekao je da ni Amerikancima niti Kubancima ne koristi rigidna politika koja je donesena prije nego što su mnogi od njih uopće bili rođeni.

- Ovih 50 godina pokazalo je da izolacija ne funkcionira. Vrijeme je za novi pristup - rekao je Obama.

Raul Castro u svom obraćanju emitiranom na kubanskoj nacionalnoj televiziji, pozdravio je ovakvu odluku, te se zahvalio Obami i papi Franji. Castro je rekao kako još uvijek postoje velike razlike između dvije države kada su u pitanju ljudska prava, vanjska politika i pitanje suvereniteta, ali da Kuba i SAD moraju naučiti živjeti sa svojim razlikama na civiliziran način. Kuba će omogućiti slobodniji pristup internetu, te osloboditi 53 Kubanaca koje SAD smatra političkim zatvorenicima.

Sudbina embarga i gospodarskih sankcija prema Kubi, zbog protivljenja Kongresa kojeg kontroliraju republikanci, još je uvijek neizvjesna. Obama ovom odlukom pokušava jedan od posljednjih relikata minulog Hladnog rata staviti ad acta. Treba se, naime, posvetiti postojećem.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više