Novosti

Politika

SAD i EU osudile akciju kosovskih vlasti

Američki državni tajnik Antony Blinken prozvao je kosovsku vladu da je akcijom na sjeveru Kosova "snažno i nepotrebno podigla napetosti" i potkopala napore SAD-a da pomognu u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Large kosovo

Zapaljeni automobil i duge cijevi na ulicama Zvečana (foto REUTERS/Valdrin Xhemaj)

Nakon jučerašnjih sukoba kosovske policije i građana na sjeveru Kosova, u kojima je u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću povrijeđeno više desetaka ljudi, u subotu ujutro bilo je mirno. Kosovska policija je u zgradama općina.

Sukobi u te tri općine između kosovske policije i lokalnih Srba izbili su zbog pokušaja novoizabranih načelnika Albanaca da uđu u općinske zgrade. Podsjetimo da su Srbi bojkotirali te izbore tako da je ukupno glasalo tek nešto više od tri posto birača.

U petak je američki državni tajnik Antony Blinken najoštrije osudio akcije kosovske vlade, naglasivši da su kosovske vlasti poduzele nasilne mjere unatoč savjetima SAD-a i europskih partnera. Blinken je u saopćenju ocijenio je da su aktivnosti kosovskih vlasti "snažno i nepotrebno podigle napetosti", potkopavajući napore SAD-a da pomognu u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. To će "imati posljedice po naše bilateralne odnose s Kosovom", naglasio je Blinken i pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija da prekine te akcije, a obje strane da se suzdrže od bilo kakvih daljih aktivnosti koje bi dodatno potakle tenzije i sukobe.

Potez kosovskih vlasti je ranije u petak osudila i Europska unija. Sukobi su "izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina", rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano. Izrazio je žaljenje zbog napada na civilnu misiju EU-a Eulex. "Svi moraju poduzeti korake na smirivanju napete situacije i odmah uspostaviti mir. EU neće prihvatiti bilo kakve daljnje jednostrane ili provokativne akcije i prioritet se mora dati očuvaju mira i sigurnosti na terenu", istaknuo je Stano.

Sa zajedničkom osudom nasilnog ulaska u zgrade općina izašla je i Kvinta koja je zatražila i povlačenje policije. KFOR, NATO misija na Kosovu koja je u prošlosti u sličnim situacijama kada je dolazilo do povlačenja specijalaca preuzimala njihove pozicije, oglasila se uz ocjenu da se je nasilan ulazak u zgrade općina „ekstremno opasan“.

Kosovska vlada izvijestila je u petak zemlje tzv. kvinte - SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju - da je odlučila preuzeti općinske objekte na sjeveru Kosova s većinski srpskim stanovništvom, ali nije dobila suglasnost za tu akciju, objavio je portal Albanian post iz Tirane.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je u petak organizirao veliki miting u Beogradu i najavio odlazak s čela SNS-a koji danas u Kragujevcu ima izvanrednu skupštinu, zapovjedio je vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine jedinice približe granici s Kosovom. Ministar obrane Miloš Vučević rekao je beogradskim medijima da će vojska "braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana". Vučić je na skupu svojih pristaša u Beogradu u petak rekao da su zemlje kvinte osudile akcije Prištine, ali "tek nakon što su završili posao".

Bilanca incidenata u petak je više desetina povrijeđenih građana, pet policajaca i četiri oštećena policijska vozila.

Nešto prije podne u petak su se u većinski srpskim općinama na sjeveru Kosova oglasile sirene za zračnu opasnost kao poziv na okupljanje zbog namjere novoizabranih albanskih gradonačelnika da uđu u općinske zgrade u kojima je smještena srpska administracija.

Na nagovor međunarodne zajednice, a radi izbjegavanja eskalacije, konstitutivne skupštine i zakletve načelnika Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića su podnijeli u četvrtak u albanskim selima u ovim općinama. Ali već u petak su nakon kraćeg otpora i sukoba s građanima, pri čemu su korišteni suzavac, šok bombe i rafalna paljba zauzeli općinske zgrade, skinuli srpske i postavili kosovske zastave. Nakon fotografiranja za albanske medije, gradonačelnici su napustili nove kancelarije u kojima je ostala policija.

Očekuje se omasovljavanje protesta Srba, jer je u petak na hiljade, prema tvrdnjama nekih lokalnih medija, čak 10.000 Srba sa Kosovo otputovalo put Beograda na Vučićev kontraprotest "Srbija nade", kao i čitavo rukovodstvo Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba.

Do najnovije eskalacije na sjeveru Kosova dolazi ni puna tri mjeseca od usmenog prihvaćanja implementacijskog aneksa europskog plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije Kurtija i Vučića u Ohridu. Korak koji je EU predstavila kao važan napredak u dijalogu trebalo je da promijeni dinamiku dijaloga – od sredstva za upravljanje krizama do sredstva za uređenje budućih odnosa.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više