Novosti

Preporuke: serije

S juga, mimo tropa

Pogled u aktualnu australsku produkciju otkriva serije koje vješto rastaču i parodiraju uvriježene žanrovske okvire i kulturne obrasce, zadržavajući pritom društvenu kritičnost uz uočljive feminističke naglaske

The Lost Flowers of Alice Hart (Prime video)

Neizvjesna budućnost američke dramske produkcije zbog štrajka holivudskih scenarista i glumaca iz sjene je izvukla nepravedno zapostavljene australske serije. Jedna od njih je i miniserija "Izgubljeno cvijeće Alice Hart", adaptacija istoimenog romana Holly Ringland, koja se kroz potresnu priču obitelji Hart bavi temom ženske boli, obiteljskog nasilja i transgeneracijskih trauma koje ono uzrokuje. Priča se proteže kroz petnaest godina, a centralni joj je lik djevojčica Alice koja, nakon tragedije koja će joj zauvijek obilježiti život, odlazi živjeti na farmu autohtonog australskog cvijeća kod bake June (Sigourney Weaver) za koju dotad nije ni znala da postoji. Farma je istovremeno i utočište mnogim izgubljenim i slomljenim ženama, Cvjetovima, koje su pobjegle od nasilnih partnera pa žive u ženskoj komuni.

Polagan, gotovo trom ritam pripovijedanja i guljenja slojeva zloslutnih misterija evocira otvaranje cvjetnih pupoljaka u idiličnom krajoliku u koji je priča smještena, a sva je ta prividna nježnost vješto kontrapunktirana potmulom fizičkom i emocionalnom nasilju kojim je natopljena. No unatoč zorno prikazanoj muškoj agresiji i zlostavljanju koje izaziva visceralne reakcije, ova hrabra, poetična i vizualno atraktivna drama istovremeno zrači toplinom i empatijom i šalje važnu poruku o iscjeljenju, solidarnosti i ženskoj snazi. Protkana je simbolikom i kodiranim načinima komunikacije koje upućuju na žensku ušutkanost i duboku potrebu za glasnim govorenjem o traumi, koja je iz kliničkog koncepta povrede već prerasla u kulturni trop čije je tumačenje nužan preduvjet društvenog oporavka. U doba kada se femicid u realnom vremenu prenosi na društvenim mrežama, a klečavci po trgovima mole za povratak ženske krotkosti, priče poput ove trebale bi biti obavezna lektira.

 

Deadloch (Prime video)

U uspavanom imaginarnom tasmanijskom gradiću na jezeru netko osvetnički ubija heteroseksualne bijele muškarce. S obzirom na prirodu zločina i činjenicu da većinu stanovnika čine žene i lezbijke, naizgled sve upućuje na to da je ubojica jedna od njih, a slučaj pokušavaju riješiti revna lokalna policajka Dulcie i novopridošla detektivka Eddie, poslana u pomoć iz Sidneyja. Iako na prvi pogled ovo djeluje kao zaplet još jednog feminističkog noir-krimića, prva sezona ove sjajne serije, koju su napisale i producirale Kate McCartney i Kate McLennan, od žanra odskače načinom na koji autorice pristupaju dekonstrukciji već izlizanih žanrovskih konvencija, umotavši whodunit u komediju kojom parodiraju poznate detektivske trope i arhetipove.

Nije u pitanju klasična komedija; sama ubojstva nisu nimalo smiješna, niti izvor komedije leži u invertiranim ulogama tipičnih žrtava i istražitelja. Humor je utkan u dijaloge likova, karikiranih gotovo do sitcomovskih razmjera, načine na koje reagiraju u kaosu uspaničenog gradića izbačenog iz kolotečine i u njihov odnos prema suvremenim pojavama poput masovnog turizma i gentrifikacije, koje autorice nezajažljivo ismijavaju. Istovremeno propituju i povijest kolonijalnih, rasnih odnosa i rodne politike u Australiji, suptilno podmećući tezu kako su to stvarni remetilački faktori u društvu. Metom satire postaje i ideja kako bi svijet bio radikalno drugačiji da ga vode žene, kojima je, kao i svakom drugom ljudskom biću, mogućnost zla inherentna. Iako fantastično osmišljeno, sve to ne bi bilo ni upola tako uspješno da nema vrhunske glumačke postave, a odnos između dijametralno suprotnih protagonistkinja – ozbiljne Dulcie (Kate Box) i urnebesne Eddie (Madeleine Sami) – vrhunac je serije, koji možda nagovještava početak novog legendarnog detektivskog tandema.

 

Colin from Accounts (CBS)

Australski bračni, autorski i glumački par, Harriet Dyer i Patrick Brammall, osmislio je i odigrao glavne uloge u osvježavajućoj romantičnoj komediji koja ne robuje bajkovitim klišejima žanra. Naprotiv, radi se o vrlo životnoj ljubavnoj priči između studentice medicine Ashley i pivara Gordona, koje neočekivano spaja prometna nezgoda u kojoj, njihovom krivnjom, strada jedan mali odlutali pas. Veterinarski račun od dvanaest tisuća dolara stvara instantnu neraskidivu povezanost između dvoje ljudi različitih generacija i svjetonazora, pa se kroz osam šašavih epizoda zajedno brinu o malom ranjeniku, doživljavajući niz uspona i padova u svom odnosu. Osim fino nijansirane i nimalo banalne neizvjesnosti u flertu, građene ponajviše na generacijskom srazu, serija obiluje prepoznatljivim britkim australskim humorom, koji dijelom proizlazi iz suptilne društvene kritike, ali i improviziranih dijaloga i prirodne kemije bračnog i glumačkog para.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više