Novosti

Politika

Ručakgate

Između predsjednika države i premijera dosad je iskrilo zbog raznih gluposti. Najnovije je pitanje tko će organizirati ručak za francuskog predsjednika Macrona

Large rabljena

Dočekala ga hrvatska politička kuhinja – Emmanuel Macron (foto Romain Doucelin/Bestimage/PIXSELL)

Potvrde

Ode naš svijet u božju mater, raspada se samodopadna čovjekova sigurnost u donedavni način života, pod pritiskom više sile nestaje štošta što smo desetljećima smatrali normalnim. Smak svijeta dočekuje nas sasvim nespremne, s Milanovićem kao predsjednikom, premijerom Plenkovićem, predsjednikom parlamenta nebitna imena i Banožićem kao ministrom obrane, pride. Hrvatska država uoči kataklizme izgleda kao netko tko je prespavao alarm, pa se budi 45 minuta prije leta avionom i ne miri se s činjenicom da mu treba barem sat da se spremi i stigne do aerodroma. Broj oboljelih od Covida raste, broj umrlih prešao je deset tisuća, liječnici šalju dramatične apele, ionako ne baš stabilni bolnički sustav urušava se pod pritiskom oboljelih, antivakseri i histerici različitih sojeva luduju po ulicama, covid-potvrde guraju mase prema ogorčenju, evropske i svjetske vlasti donose suvisle i nesuvisle mjere, a Hrvatskoj je potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Istodobno, predsjednik Milanović ne priznaje covid-potvrde i svoj Ured smatra eksteritorijalnim. U dnevnim novinama čitamo kako Evropska komisija planira "predstaviti prijedlog za koordinaciju slobodnog kretanja korištenjem covid-certifikata". Austrija je, naime, utonula u lockdown, u nekim državama protuepidemijske mjere su liberalnije, u nekima pak kaotične, kao u Hrvatskoj, gdje ih službeno ima, a zapravo ih nema jer nitko ne kontrolira provode li se. Evropa se trenutno koleba oko evropskog digitalnog Covid-certifikata koji bi, u svojstvu potvrde o cijepljenju ili preboljenju Covida-19, olakšao kretanja uoči turističke sezone, ali su države-članice podijeljene i oko njegova trajanja i oko broja obaveznih doza. Austrija najavljuje obavezno cijepljenje, neke države razmišljaju o sličnim koracima, a Hrvatska ima Milanovića, Mira Bulja, Zlatka Hasanbegovića i, naravno, HDZ predvođen Andrejom Plenkovićem, s glasovitim dvostrukim standardima uvijek, pa i sada.

 

Kazne

A odgovornim osobama u javnim tijelima koje odbijaju nadzirati covid-potvrde prijete kazne od 30 do 50 tisuća kuna, najavljuje Vlada. Ona će, obećao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tako da će omogućiti kažnjavanje bića poput Mira Bulja, sinjskog gradonačelnika, koji je čvrsto odlučio ignorirati kako potvrde, tako i Covid kao takav. Stipe Petrina, načelnik Primoštena, isprva je također odbijao uvesti nadzor covid-potvrda, ali sada najavljuje odustajanje od prkosnog stava jer ne želi Općinu izlagati novim troškovima. U Uredu predsjednika, gdje također ne priznaju covid-potvrde, kazna prijeti Orsatu Miljeniću kao odgovornoj osobi. Predsjednik je službeno neodgovoran. Kad se sve zbroji, nema ova država čak ni toliko zaraženih koliko ima preduvjeta za povećanje njihova broja.

 

Ručak

Ljudi umiru, liječnici se žale na premorenost, u bolnicama je sve manje prostora za ljude koji ne boluju od Covida, a predsjednik i premijer našli su novi, jako bitan povod za prepirku: ručak s Macronom. Naime, prema planu, Macron će svečano ručati u sklopu premijerova programa, no među uzvanicima nije predviđen Milanović. "Na tom ručku neće biti visoki državni dužnosnici, već predstavnici civilnog društva, gospodarstvenici i kulturnjaci. Pozvan je predstojnik Ureda predsjednika RH, diplomatski savjetnik", objašnjavao je medijima predstojnik Plenkovićeva ureda Zvonimir Frka-Petešić. Kasnije se oglasio i premijer, osobno. Učinio je to nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Prvo se zahvalio Tomi Medvedu, svome potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja, hrvatskih dakako, na organizaciji vukovarskih zbivanja, a potom je otkrio da je Milanović odbio njegovu ponudu da organizira zajedničko uništavanje nekog obroka – ručka ili večere – s Macronom. "Jel' vam to jasno? Nije htio nijedno, rekao je da će doći na sastanak", tvrdi Plenković. "Nije to nesuradnja dva brda, nego njegovo odbijanje da budu domaćini ručka ili večere", nastavio je prvi čovjek hrvatske vlade. O umirovljenju izvjesnog brigadira Elvisa Burčula, potezu ministra obrane Marija Banožića koji je nedavno iznimno uznemirio Milanovića, ovaj put nije bilo riječi. Srećom. Valjda barem ta dosadna i bespotrebna priča pada u drugi plan.

 

Opozicija

Naišli smo već na tko zna koliko potvrda da je Hrvatska država katastrofalne vlasti u kojoj se ustrajno raspada samo opozicija. Evo još jedne: prema podacima iz dnevne štampe, u zagrebačkom ogranku SDP-a, nekoć vladajuće, pa godinama vodeće opozicijske hrvatske stranke, ostalo je 1719 ljudi. Minoran je to broj u odnosu na četiri hiljade koliko ih je bilo u svibnju. Dnevna štampa osigurala nam je adekvatnu usporedbu s brojnošću zagrebačkog HDZ-a: na prošlim je unutarstranačkim izborima u ogranku pobjednik Mislav Herman osvojio 3341 glas, a protukandidat Pavo Kostopeč 1931 glas. Odnosno, Kostopeč je dobio više glasova nego što u Zagrebu ima SDP-ovaca. I uvjerljivo je poražen. Socijaldemokrati nezaustavljivo poniru. Znatno gora je vijest da su vladajući i dalje stabilni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više