Novosti

Društvo

Riječka neonacistička krpica

BIRN piše da je poveznica između neonacista u Hrvatskoj i Mađarskoj posebno snažna i da je susjedna zemlja postala redovno odredište za okupljanje krajnjih desničara

Large intrigator hrvoje

Ovako se neonacisti zabavljaju na koncertima Krvi i časti (foto Screenshot/Telegram)

Novinarska Balkanska istraživačka mreža (BIRN) identificirala je više hrvatskih građana povezanih s aktivnostima organizacije Krv i čast (Blood & Honour), neonacističke skupine koja je zabranjena u Njemačkoj i Španjolskoj, dok je u Kanadi proglašena terorističkom organizacijom. Na zatvorenim profilima društvenih mreža i komunikacijskim kanalima članovi i pobornici hrvatske podružnice ove organizacije zazivaju "čistu Hrvatsku" i šire mržnju prema migrantima. Ondje se povezuju s istomišljenicima iz drugih evropskih zemalja, a koncerti na kojima se izvodi njihova varijanta punka centralno su mjesto njihova okupljanja.

BIRN piše da je poveznica između neonacista u Hrvatskoj i Mađarskoj posebno snažna i da je susjedna zemlja postala redovno odredište za okupljanje krajnjih desničara za vrijeme aktualnog mađarskog premijera Viktora Orbana. Njihovi redovni susreti dešavaju se i kod nas. Hrvatski mediji ovog su ljeta objavili vijest o dva muškarca koji su se na plaži u Rijeci fotografirali s tetovažama posvećenima Adolfu Hitleru i nacističkom pokretu. Stranica Antifascist Courier, koja prati aktivnosti desnih ekstremista, tada je objavila da je "jedan od njih član mađarskog benda Feher Vihar". BIRN u svome tekstu navodi da se drugi, također Mađar, zove Adam Toth. Fotografije su, navode dalje, nastale svega nekoliko dana nakon što je na tome području Hrvatske održan koncert posvećen "buđenju Evrope". Izvjesno je da je dvojac bio na tom događaju, koji se redovno održava u sjećanje na Gorana Despića Despu, stradalog u prometnoj nesreći 2014. godine, kojeg je hrvatska podružnica Krvi i časti nazvala "svojim bratom". Na komunikacijskom kanalu Telegram hrvatski su članovi napisali da je ovoga ljeta na koncert došlo "oko 70 ljudi iz Hrvatske, Njemačke, Engleske, Mađarske, Slovenije i Švicarske".

S tog tradicionalnog okupljanja krajnjih desničara 2015. godine objavljene su i fotografije posjetitelja s nacističkim pozdravima. Redovno se tamo veliča i pokret Krv i čast. Dolaskom na jedan od koncerata pohvalio se i Bojan Mohorić, navodno također iz Rijeke, koji je na sada ugašenom profilu imao fotografiju iz 2020. sa zastavom hrvatske filijale ove organizacije. Mohorić je 2021. godine osnovao kulturno-identitetsko društvo Nevera, s ciljem "promicanja hrvatskoga, europskoga i primorskoga identiteta među građanima". Iz Nevere su krajem travnja u riječkom Narodnom učilištu organizirali predavanje nešto poznatijeg hrvatskog nacionalista Tomislava Sunića na temu "Identitet u vremenu političke korektnosti".

Odlaskom na navedeni koncert na internetu se hvalio i izvjesni Hrvoje Pavličić koji je u mrežnim objavama širio mržnju prema migrantima i drugim manjinama te promovirao simbole bjelačke nadmoći. BIRN navodi da je on član udruge Red srebrnog zmaja, koja statutarno promovira "promicanje starovjekovne i srednjovjekovne povijesti", "prakticiranje viteškog kodeksa", "suzbijanje asocijalnog ponašanja" i tome slično. U tekstu je imenovan i Josip Mujčinović, vlasnik studija za tetoviranje Mad Arts u Osijeku. Prema tvrdnji BIRN-a, u toj radnji nudi se i izrada "crnog sunca", poznatog nacističkog simbola. Nakon što ih je BIRN zamolio za komentar, Pavličić i Mujčinović su obrisali sporne fotografije i objave.

U Rijeci je novinarka BIRN-a razgovarala s osobom u prisutnosti desetak drugih istomišljenika, koja se identificirala kao Patrik. Iako je sugovornik BIRN-a negirao članstvo u organizaciji Krv i čast i odbio reći kako se preziva, novinarka je na jednoj ruskoj društvenoj mreži, okupljalištu hrvatskih članova i pobornika spomenute organizacije, našla osobu imena Patrik Vidmar. Patrik je novinarki rekao da nosi majicu s oznakama Krvi i časti samo zbog "patriotizma". "To vidim više kao neku vrstu provokacije i izraza protivljenja komunizmu. Volio bih biti policajac", rekao je BIRN-u.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više