Novosti

Politika

Rezervirano za HDZ

Osim što je na čelu Ravnateljstva za robne zalihe, odbjegli HDZ-ovac Damir Juzbašić predsjednik je i povjerenstva koje od prošle godine bez natječaja sklapa izravne višemilijunske poslove za žurnu nabavu korona testova i druge medicinske opreme. Ti poslovi dodijeljeni su tvrtkama u vlasništvu niza HDZ-ovaca

Large hrvoje

Juzbašić se sada natječe za gradonačelnika mimo HDZ-a

Čelnik Ravnateljstva za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva Damir Juzbašić, koji je prije nekoliko dana istupio iz HDZ-a, obnaša i dužnost predsjednika povjerenstva koje odlučuje o žurnoj nabavi zaštitne opreme, testova na koronavirus i drugih medicinskih pomagala u jeku suzbijanja pandemije. Kako smo ustanovili, u sklopu nabave potrebnih proizvoda, prošle su godine sklapani višemilijunski poslovi bez natječaja i s tvrtkama u vlasništvu članova HDZ-a te poduzetnicima u čijim je obiteljskim koncernima do prije nekoliko godina radio Juzbašić. Robne su zalihe, k tome, za njegova mandata mimo sustava javne nabave davale jednako unosne poslove poduzeću u kojem je prije obnašao jednu od rukovodećih pozicija.

Juzbašić je prošlog tjedna iznenadio javnost odlukom o istupanju iz stranke. Dojučerašnji šef stranačke podružnice u Županji požalio se da je stranka u unutarstranačkim izborima stala na stranu njegovog gradskog oponenta, županjskog gradonačelnika Davora Miličevića. Najavio je, stoga, da će se na narednim izborima preko nezavisne liste kandidirati za gradonačelnika. Posebno je, čini se, iznenadio šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, u čijem je mandatu postao ravnatelj za robne zalihe. S obzirom da je kao predstavnik Ministarstva gospodarstva imenovan i za predsjednika povjerenstva za žurnu nabavu, evidentno je imao povjerenje unutar stranke.

Vlada ne želi otkriti po kojim su točno kriterijima odabirali tvrtke i određivali cijene nabave. Razlog je "zaštita hrvatskih sigurnosnih interesa"

Uz Juzbašića, u povjerenstvu koje je imenovala Vlada sjedi i predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Darko Majstorović iz Ravnateljstva za civilnu zaštitu, zbog čega je po dužnosti i član Nacionalnog stožera. Treći član je doktor Nenad Lamer u ime Ministarstva zdravstva, koji je 2020. godine imenovan ravnateljem Doma zdravlja MUP-a. Lamer je u mandatu Ive Sanadera bio pomoćnik ministra zdravstva i ravnatelj Uprave za sanitarnu inspekciju. O radu Juzbašićevog povjerenstva ne zna se gotovo ništa, izuzev činjenice da je na zahtjev i po potrebama Kriznog stožera, koji čine mahom članovi HDZ-a, dobilo zadaću da izravno i mimo Zakona o javnoj nabavi rukovodi višemilijunskim nabavnim procesom. Dosad je za te stavke potrošeno više od pola milijarde kuna, pretežito na nabavu zaštitne opreme, uređaja, dezinficijensa i testova od dvije kineske tvrtke na samom početku pandemije. No stotinjak milijuna kuna utrošeno je i na poslove s dominantno hrvatskim firmama. Taj je iznos isplaćen od ožujka do kraja prosinca 2020. godine na račune 35 tvrtki, koje su odabrane između 250 kompanija što su se javile na poziv Vlade za žurnu dostavu ponuda. Do zaključenja teksta iz resornog Ministarstva gospodarstva nam nisu odgovorili na zahtjev za dostavom podataka za prva tri mjeseca 2021. godine.

Izvanredni sustav sklapanja poslova bez natječaja koji je uspostavljen prije godinu dana i dalje je na snazi. Sve dok je tako, Vlada je najavila da neće otkriti po kojim su točno kriterijima odabirali tvrtke i određivali cijene nabave. Razlog za netransparentnost i dalje je "zaštita hrvatskih sigurnosnih interesa". Zasad je ostalo nepoznato i zašto su odabrani baš navedeni pojedinci u povjerenstvo o nabavi.

Za postojanje tijela koje nije uvršteno u Vladinu odluku o izvanrednom sustavu nabave iz ožujka 2020. godine, nije se znalo sve do početka ove godine. Slučajno je, prema napisu Telegrama, taj podatak iskrsnuo nakon što je Most zatražio revidiranje odluke i povratak dobave opreme u okvire postupka javne nabave. U odgovoru Mostovom klubu, Vlada je napisala da o nabavama "odlučuje tročlano povjerenstvo u kojem sudjeluje po jedan član Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva". Na naš upit kad je točno osnovano ovo povjerenstvo, Vlada također nije dostavila odgovor.

Poznata su, međutim, imena dobitnika od ožujka do prosinca 2020. godine. Među njima je tvrtka Hospitalija trgovina, koja je kroz više narudžbi dobila najveći iznos od 13,3 milijuna kuna za isporuku 150 tisuća litara 96-postotnog alkohola etanola. U vlasništvu je poduzetnika Željka Zadre koji je ujedno i predsjednik Odbora za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt HDZ-a. Tamo je postavljen početkom 2018. kao poduzetnik od povjerenja, u sklopu Plenkovićevih čistki dotadašnjih kadrova s određenih pozicija.

Prvi čovjek povjerenstva za nabavu, dojučerašnjih HDZ-ovac Juzbašić, sve do 2016. radio je u poslovnom koncernu obitelji Zadro. Bio je zaposlen na poziciji voditelja pravnih i kadrovskih poslova u tvrtki Slavonija Županja, koja je u većinskom vlasništvu Sladorane, čiji je pak vlasnik Viro tvornica šećera pod kontrolom Željkovog oca Marinka Zadre, u kojoj je mlađi Zadro i član nadzornog odbora. Nakon Juzbašićevog preuzimanja Ravnateljstva za robne zalihe 2017. godine, na čelo ove tvrtke došao je Vedran Čuljak, sin jednog od najutjecajnijih članova HDZ-a Tomislava Čuljka. Od 2017. šest se puta povećao posao između Juzbašićevih robnih zaliha i spomenute tvrtke u kojoj je netom prije radio, s konačnom cifrom većom od šest milijuna kuna. Poslovi nabave i skladištenja državnih robnih zaliha u njihovim postrojenjima rađeni su izravno, mimo sustava javne nabave. Kad je Jutarnji list pitao što su konkretno radili s tom tvrtkom i kako to da poslovi nisu išli putem javnog natječaja, iz resornog ministarstva pozvali su se na državnu tajnu. Tek su odgovorili da Juzbašić u toj tvrtki nije bio ni član uprave, ni osoba ovlaštena za zastupanje, niti je bio vlasnički povezan s njom.

Posrnula tvornica šećera Viro, čijom upravom također predsjeda šef HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Željko Zadro, dobila je u kolovozu 2016. u pregovaračkom postupku koji se koristi u izvanrednim okolnostima, u slučaju nepogode ili ako je riječ specijaliziranim područjima, od robnih zaliha posao dostave bijelog šećera od gotovo pet milijuna kuna. Dvije godine poslije, kad je Ravnateljstvom rukovodio Juzbašić, Viru je za strateške zalihe isplaćeno 14 milijuna kuna. Uz to, tvrtke iz poslovnog imperija obitelji Zadro u više su navrata donirale HDZ.

Iz Ministarstva gospodarstva nisu nam odgovorili ni na pitanje kako gledaju na činjenicu da tvrtka šefa HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo dobiva najunosnije poslove u aktualnoj pandemijskoj nabavi bez natječaja.

Odgovor je izostao i po pitanju tvrtke Suveren, obiteljske kompanije Mate Ćurića, člana HDZ-a koji je prije nekoliko mjeseci bio kandidat za potpredsjednika zagrebačke ispostave vladajuće stranke. Tvrtki koju vodi Ćurićeva supruga, a u kojoj je Ćurić član društva, prošle je godine iz rezervi isplaćeno ukupno 1,4 milijuna kuna za nabavu zaštitnih rukavica. Ćurić je inače član Središnjeg odbora HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika. Pored obaveza u HDZ-u, on je i glavni tajnik ultrakonzervativnog Centra za obnovu kulture koji vodi saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Barulica. Tamo ovaj HDZ-ovac promovira neoliberalizam i kritizira sveprisutni državni klijentelizam koji po njemu guši slobodno poduzetništvo.

Među onima s kojima je država odlučila sklopiti posao našle su se i netom osnovane tvrtke. Od Medical pharm tradinga, primjerice, Vlada je donijela odluku o kupnji 2,5 milijuna zaštitnih maski za 18,9 milijuna kuna. Dan poslije se predomislila, pa je spomenuta tvrtka dobila isti posao, ali manje vrijednosti, za 1,2 milijuna kuna. Mediji su još prošle godine objavili da je tetka vlasnika ove tvrtke, dr. Marija Glasnović, utjecajna članica HDZ-a koja se naslikavala s premijerom Plenkovićem.

Vlada je prošle godine najavila da će odgovoriti na sva pitanja o kriterijima odabira i proceduri kad se okonča izdvajanje ovih poslova iz Zakona o javnoj nabavi. Dotad je jedino razvidno da pojedine tvrtke, uz posjedovanje traženih proizvoda, povezuju HDZ i povjerenstvo koje vodi Juzbašić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više