Novosti

Politika

Republika Kajmanska

Uz savjete poslovnog svijeta, saveznika i prijatelja da se ugledamo na američku državu Delaware možemo se radosno nadati svijetloj budućnosti u – poreznoj rupetini Hrvatskoj

X1juxw2k7flg34aydiylamqou8s

285.000 tvrtki, a nigdje radnika – 1209 North Orange, Wilmington

Ugledajte se na američku saveznu državu Delaware i ubrzajte reforme u pravosuđu, poručili su iz Američke trgovinske komore u Hrvatskoj (AmCham). Ovo tijelo okuplja predstavnike 220 američkih tvrtki koje posluju u nas. O čemu se zapravo radi u ovoj preporuci, koja je u dnevnoj štampi protumačena kao progresivna i dobronamjerna?

Prvo, Delaware ima više poslovnih (945.326) nego privatnih subjekata, odnosno stanovnika (897.934). Među četiri je savezne države koje nemaju porez na prodaju. Na sudovima ne postoji institut građanske porote, pa su u poslovnoj zajednici reklamirani kao ‘pravični i ekspeditivni u rješavanju poslovnih sporova’. Direktori i članovi nadzornih odbora tvrtki ne moraju biti nastanjeni u Delawareu, a njihova imena nije obavezno navoditi na dokumentima, po čemu je Delaware ležerniji čak i od Kajmanskog otočja. Većina prijavljenih kompanija posluje diljem Amerike i svijeta, pa u ovoj državi nemaju niti jednog zaposlenika, već samo poštanske sandučiće. Na prilično neuglednoj adresi 1209 North Orange, Wilmington, prijavljeno je 285.000 tvrtki. To je službeni svjetski rekord po broju subjekata u jednoj zgradi. A popis je impozantan: Google, American Airlines, General Motors, Coca-Cola, Kentucky Fried Chicken, Deutsche Bank, JP Morgan itd.

Zbog garantirane tajnosti podataka, među registriranim tvrtkama našle su se one čuvenih svjetskih ‘kontroverznih biznismena’ Stanka Subotića Caneta i ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji služi 25 godina zatvora zbog veza s teroristima. Naša dika Cane pritom ima tri aviona prijavljena u ovoj državi. Donald Trump, ali i Hillary Clinton također su među vlasnicima kompanija registriranih u ovoj federalnoj jedinici.

Inače, Delaware je pod paljbom kongresmena i medija jer se smatra poreznom rupetinom, gdje iz ostatka SAD-a, po procjeni New York Timesa, nestaje čak 9,5 milijardi dolara nenaplaćenog poreza. Iako je među devet najbogatijih država po ukupnim osobnim primanjima i ovakav način registracije mu kroz razna davanja donosi četvrtinu proračuna ili 860 milijuna dolara, državni budžet u prošloj godini imao je rastući deficit od 395 milijuna američkih dolara.

Osobna porezna stopa izuzetno je regresivna i pogoduje bogatima. Tako najsiromašniji plaćaju porez od 2,6 do 5,5 posto, a svi s prihodom iznad 60.000 USD imaju tzv. flat tax rate – samo 6,6 posto. Dok u čitavom SAD-u siromašni uplaćuju u prosjeku šest posto ukupnog poreza, manje imućni u Delawareu plaćaju čak 17,3 posto.

Uz savjete poslovnog svijeta, saveznika i prijatelja da se ugledamo na saveznu državu Delaware možemo se radosno nadati svijetloj budućnosti u – poreznoj rupetini Hrvatskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više